Mustarastas

Häme-Wikistä

Talvisesta mustarastaasta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut tuttu näky muun muassa Hämeenlinnan itäpuolella. Esimerkiksi Katumajärven puistossa eleli monta vuotta aluksi vain yksi seurallinen, kaikille tutuksi tullut mustaras, mutta vuosi vuodelta rastaiden määrä on kasvanut ja nyt niitä lienee jo kymmenkunta.

Vielä 50 vuotta sitten se oli harvinainen muualla kuin eteläisimmässä Suomessa. Lämpimät talvet ovat saaneet aikaan sen, että mustarastas on levinnyt aina Lappiin asti.

Mustarastas on 23,5–29 cm pitkä. Koiraan höyhenpuku on kokonaan musta ja sillä on keltainen nokka ja silmärengas. Mustasta ja keltaisesta väristä linnut tunnistaa jo kaukaa. Naaras on väriltään tummanruskea. Talvehtivat linnut ovat jostain syystä mustia koiraita.

Mustarastas on äänekäs lintu ja sillä on laaja valikoima ääniä, ja usein se kesäisin laulaa metsälön korkeimmassa puussa, jotta kaikki näkevät ja kuulevat sen. Tavanomainen laulu on kaunista melodista lurittelua, jossa on huilumaisia ääniä, ja jokaisella yksilöllä on oma repertuaarinsa, josta sen tunnistaa. Mustarastas voi oppia matkimaan muun muassa autojen tai hälyttimien ääniä tai mitä tahansa ääniä, mitä se haluaa jäljitellä.

Lähteitä

Mustarastas. Wikipedia ([1])

Mustarastas. Luontosivusto.fi ([2])

Mustarastaista ennätysmäärä havaintoja Pihapongauksessa. Aamuposti 3.2.2022