Mommilanjärven soutelu

Häme-Wikistä
Valokuvaaja: Sampo Herranen

Mommilanjärven soutelu on vuosittainen heinäkuussa järjestettävä tapahtuma, joka järjestetään Hausjärven Mommilassa. Ensimmäisen kerran Mommilanjärven soutelu järjestettiin vuonna 1988 ja vuodesta 1991 lähtien se on ollut vuosittainen tapahtuma. Tapahtumaan osallistuu vuosittain toistatuhatta soutelijaa ja runsaasti katsojia. Vuonna 2010 tapahtumaan osallistui 1233 soutelijaa. Suomen Soutuliitto on valinnut Mommilanjärven soutelun kaksi kertaa Suomen parhaaksi kunto- ja retkisoututapahtumaksi.


Valokuvaaja: Sampo Herranen


Mommilanjärven soutelu sai alkunsa pienestä kokeiluluontoisesta serkusjoukon järjestämästä hauskanpidosta ja oman järven tarkkailutapahtumasta, josta se on vuosien aikana kasvanut alueellisesti, maakunnallisesti ja jopa valtakunnallisesti merkittäväksi soututapahtumaksi.


Tapahtuman taustaa:


"Mommilanjärven soutelu on osa maakunnallista kuntoilutapahtumien HEHKU-ketjua, johon kuuluu joukko laadukkaita hämäläisiä liikuntatapahtumia. Tapahtumat on kohdistettu kuntoilijoille ja kaikille liikuntaelämyksiä kaipaaville. Mommilanjärven soutelu on myös osa valtakunnallista Suomen Soutuliiton ylläpitämää Suomi Vesille -kampanjaa. Kampanjan päämääränä on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia sekä turvallista vesillä liikkumista. Hande edistää osaltaan valtioneuvoston sisäisen turvallisuuden ohjelmassamainittua kansalaisten perusturvallisuustietojen ja -taitojen kehittämistä. Alkuperäisen tavoitteen - ympäristön ja vesistön säilyttäminen seuraaville sukupolville - lisäksi Mommilanjärven soutelun tarkoituksena on saada ihmiset liikkumaan oman hyvinvointinsa puolesta ja samalla nauttimaan liikunnan ilosta ja

Valokuvaaja: Sampo Herranen

yhdessäolosta terveysliikunnan parissa luonnon muovaamilla liikuntapaikoilla. Luontoa ja ympäristöä kunnioittava iloinen yhdessäolo on parasta luonnonsuojelua. Meidän järjestäjien haasteena on harvinaisella tavalla yhdistää hauskanpito, fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin edistäminen turvallisella tavalla ja ympäristöarvojen vaaliminen yhdessä ja samassa kansanjuhlassa."


Valokuvaaja: Sampo Herranen

Mommilanjärven soutelussa on vuosittain vaihtuva pääsoutelija. Pääsoutelijaksi pääseminen on kunniatehtävä. Pääsoutelijaksi kutsutaan henkilö, joka on esimerkillisellä ja myönteisellä tavalla vaikuttanut yhteisöjen ja paikkakuntien toimintaan. Myös muita vuosittaisia perinteitä on olemassa, esimerkiksi parhaiten pukeutuneen ja teemaan soveltuvimman joukkueen palkitseminen. Mommilanjärven souteluun sisältyy varsinaisen soutamisen lisäksi runsaasti oheisohjelmaa, kuten maalaismarkkinat, poniratsastusta ja opastettuja kiertoajeluita historiallisen Mommilan kartanoalueisiin.


Mikäli tapahtumaan osallistuminen soutujoukkueena kiinnostaa, tarkemmat ohjeet soutajille löytyvät täältä.


Lähde: Mommilanjärven soutelu ry:n kotisivut, luettu 4.11.2011.