Matti Pohto

Häme-Wikistä

Matti Pohto, Kirja-Matti Ylistarosta

Matti Pohto syntyi 1817 Ylistarossa. Hän oli vanhojen kirjojen keräilijä, myi arkkiveisuja leipätöikseen ja sitoi kirjoja. Kun Suomen ainoa suurkirjasto tuhoutui Turun palossa 1827. Kun Suomessa oli ennen vuotta ennen vuotta 1850 ilmestynyt n 6600 teosta, oli Pohtolla niistä n. 3500. Hän lahjoitti suuren määrän kaksoiskappaleitaan ja 1300 uniikkikappalettaan yliopiston kirjastolle. Matti Pohto surmattiin Viipurissa 1857.

Matti Pohto tutustui yhteisen mielenkiinnon, kirjojen keräilyn merkeissä Kalvolan metsäisillä takaseuduilla asuvaan Emanuel Kanajärveen vuonna 1850 siirtäen omat kirjakokoelmansa turvaan tämän luo. Hänellä oli Kanajärvellä oma kamarikin. Vuotta1848 kutsutaan Euroopan hulluksi vuodeksi. Keisari Nikolai I puolusti tuolloin valta-asemaansa Puolassa ja Preussissa. Krimin sodassa hieman tämän jälkeen oli suomalaisiakin mukana. Arkkiveisut kertoivat tuona aikana uutisia tavalliselle kansalle. Ei ihme, että kirjankerääjät halusivat suojata aineistonsa Kalvolan metsien suojaan.

Lähteet: Häme-Wikin artikkeli Kanajärvestä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Kanaj%C3%A4rvi Ylistaron sivusto Kirja-Matista: http://www.netikka.net/ylistaronoppaat/kirjamatti.htm Matti Pohto Wiki-Pediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Pohto