Lehtokotilo (Arianta arbustorum)

Häme-Wikistä
Lehtokotilo

Lehtokotilosta (Arianta arbustorum) on tullut yksi pahimpia riesoja pihoissa ja puutarhoissa 2000 -luvulla. Ne syövät viikossa kaksi kertaa oman painonsa verran, mitä herkkuja ne ihmisten pihoista ja puutarhoista sitten löytävätkään. Ne ovat levinneet suotuisissa oloissa hämmästyttävän nopeasti ympäri Hämettä. Ja niiden leviämistä on ollut helppo seurata paikallisesti.

Hämeenlinnan Hätilään kotilot saapuivat 2010-luvulla; ja Harvialantietä pitkin - rantojen, metsien, tienpiennarten ja pihojen kautta - ne toissakesänä saapuivat vihdoin Katumajärven puistoon. Kuluneena kesänä kotilot ovat usein aamuisin peittäneet Hätilän ja Katuman välisen pyörätien, eikä niitä ole juuri voinut väistellä. Kotilot ikävästi rusahtelevat pyörän renkaiden alla ja huonolla tuurilla terävät kotilot ovat saattaneet puhkoa jopa renkaan.

Lehtokotiloita vastaan ei ole mitään patenttiratkaisua. Yksinkertaisinta on kerätä kaikki löytyneet kotilot ja kaataa kiehuvaa vettä niiden päälle, mutta kotilot lisääntyvät todella nopeasti. Kuukaudessa ne saattavat munia sata munaa. Esimerkiksi 20 kotilon populaatio saattaa kuukaudessa kasvaa 2 000 kotilon populaatioksi!

Hyvä uutinen on, että lehtokotilot ovat hyvänmakuisia ja että jopa ihmiset voivat syödä niitä. Kuitenkin kotilot ovat niin pieniä että tuskin edes sadasta kotilosta saa yhden aterian. Se sijaan linnuille esim. rastaille ja kottaraisille ne ovat hyvää lisäravintoa.

Lähteitä

Lehtokotilo. Wikipedia ([1])

Lotta Lindholm. Lehtokotilo on pihan riesa. Näin sen hävittäminen onnistuu! Meillä kotona -blogi 18.5.2017

([2])