Lastupirtti

Häme-Wikistä

Lastupirtti

Lastupirtti syksyllä 2009

Lastupirtti sijaitsee Koljalassa noin neljä kilometriä Turengista, Heinäjoentie 474, 14200 Turenki. Lastupirtti on kaksikerroksinen hirsitalo. Sali sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, jossa on myös näyttämö, iso eteinen, keittiö ja takkatila. Saniteettitilat sekä saunaosasto ovat toisessa kerroksessa. Lastupirttiin mahtuu noin 110 henkeä.

Historia

Lastupirtti on rakennettu vuonna 1929 ja sen rakennuttajana oli Pienviljelijäinliiton Harvialan osasto, joka oli perustettu vuonna 1913. Se oli aatteellinen järjestö ja kannatti sosiaalidemokraatteja. Osaston toiminta jatkui aktiivisena ja kaiken keskipisteenä oli uusi oma talo. Talon rakennusurakkaan lähdettiin ilman ulkopuolisista tukea, ilman yhteiskunnan avustustukea ja ilman alkupääomaa. Talon toimintaa pyöritettiin lähitalojen ihmisten omin voimin. Ennen kaikkea järjestettiin juhlia ja iltamia, esimerkiksi vuonna 1933 iltamat järjestettiin 21 kertaa. Lisäksi talossa pidettiin Koljalan kyläseuran kokouksia. Talolla oli paljon myös ulkopuolisia vuokraajia, kuten Mallinkaisten työväenyhdistys, Harvialan työväenyhdistys, Hangasmäen pienviljelijäinyhdistys, Viralan työväenyhdistys, Miemalan työväenyhdistys sekä Heinäjoen VPK ja Koljalan VPK. Useat näistä vuokraajista pitivät vuoden aikana kahdet juhlat. Tuloja pienviljelijäinyhdistys sai vuokratuloista sekä ravintolan tuotosta. Toiminta hiljeni sotien aikaan ja pienviljelijäinliitto lakkautettiin 1969. Toiminnan kuihtuessa, talo rapistui ja hiljainen aika kesti parikymmentä vuotta.

Lastupirtti vanhakuva.jpg

Vuonna 1981 Harvialan, Koljalan ja Heinäjoen väki päätti yhdistää voimansa ja pienviljelijäinyhdistyksestä tuli sääntömuutoksen avulla täysin epäpoliittinen kyläyhdistys. Kyläläiset alkoivat suunnitella rapistuneen talon kunnostusta. Tarvetta talolle oli, sillä kylien tienoilla ei ollut muita kokoontumistiloja kuin koulut ja niiden käyttö oli rajoitettua. Talon korjaukseen ei pystytty tekemään kustannusarviota, koska sellaiseen ei ollut varaa. Kyläläiset tekivät nelivuotissuunnitelman, johon kuului ensimmäisenä tukkitalkoot ja katon korjaus. Remontti aloitettiin vuonna 1982 ja suunnitelmasta huolimatta talo oli kahden ja puolen vuoden päästä viimeistelyä vaille valmis.

Harvialan pienviljelijäyhdistys muuttui Koljalan Kyläseuraksi ja talo sai käyttökelpoisen nimen, Lastupirtti. Sen toimintaan kuului kylän yhteisten asioiden hoito sekä virkistystoiminta.

Nykyaika

Lastupirtti on käytössä huhtikuun puolivälistä vuodenvaihteeseen ja soveltuu varsinkin perhejuhlien järjestämiseen. Talo sijaitsee pellon reunalla puistomaisessa metsikössä noin kymmenen kilometrin päässä Janakkalan ja Vanajan kirkoilta.

Tilat ja varustus

1. kerroksessa iso eteinen, Sali, näyttämö, keittiö ja sen aputila sekä takkahuone
2. kerroksessa saniteettitilat ja saunaosasto
Lastupirttiin mahtuu ruokailemaan noin 110 henkilöä
keittiön varustuksena liesi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, jääkaappi ja pakastin
noin 100 henkilön juhla-astiasto vuokrattavissa
pitopalvelujen, esiintyjien, telttakatoksen, majoituksen ym. järjestämisessä opastetaan
tasaiselle piha-alueelle voi helposti järjestää erilaisia toimintoja ja pysäköinnin

Lisätiedot ja varaukset

Koljalan kyläseura, Kimmo Jokela p. 0400 537 695


Lähteet

  • Markku Lehtonen, muistio Harvialan pienviljelijäin osasto ja lastupirtti 1920- ja 1930-luvulla.
  • Kotokulma: Pienviljelijäinosasto heräämässä Harvialassa- ja talo myös.
  • Kotokulma: Koljalan pienviljelijät tekivät rauniosta talkoilla miljoonatalon 13.9.1985
  • Kotokulma: 1988, 24.11, Koljalan kyläseuran talo nyt Lastupirtti
  • http://koti.virpi.net/~lastupirtti