Kuumolan talo

Häme-Wikistä
Kuumolan talo 2009

Kuumolan talo on Turengissa sijaitseva rakennus, joka alun perin rakennettiin Janakkalan suojeluskunnan käyttöön, mutta nykyään taloa käytetään kuntosalina ja muissa vapaa-ajanviettotarkoituksissa (mm. sulkapallon pelaamisessa ja jumpissa).


Rakentaminen ja omistushistoriaa

Kuumolan talo (entinen suojeluskuntatalo Kuumola) saatiin valmiiksi vuonna 1920 ja sen pääosakkaaksi tuli Janakkalan suojeluskunta vuonna 1927. Talo rakennettiin arkkitehti Armas Rankan pohjapiirustusten perusteella ja sen valmistuttua hinnaksi arvioitiin reilu miljoona markkaa. Vuosina 1933 – 1934 rakennusta uudistettiin tiilikatolla ja vuorauksella. Lisäksi puutteellisen lämmityksen vuoksi taloon asennettiin keskuslämmitys vuonna 1937.

Vuonna 1944 Neuvostoliiton valvontakomission vaatimuksesta suojeluskunnat lakkautettiin, joten Kuumolan talo jouduttiin luovuttamaan hyväntekeväisyyteen. Tästä syystä Janakkalan Jana saikin Kuumolan talon (jossa se oli myös perustettu 1929) omakseen. Vasta seuraavana vuonna 1945 Jana alkoi varsinaisesti käyttämään saamaansa rakennusta.


Käyttötarkoitukset

Kuumolan taloa käytettiin yhtäaikaisesti moniin tarkoituksiin. Näytelmien lisäksi Janakkalan suojeluskunta piti siellä torvisoitto- ja kuoroharjoituksia. Elokuvateatterina sitä käytettiin aluksi vuosina 1926 - 1928 ja uudestaan vuosina 1939 - 1958. Talo on toiminut myös matkustajakotina, ravintolana sekä tanssipaikkana. Ennen Turengin yhteiskoulun käyttöönottoa Kuumolan talo toimi kouluna vuonna 1960.


Sodan aikaa

Vanha kuva Janakkala-seuran arkistosta

Ennen talvisodan alkua Hämeenlinnan sotilaspiirin tuli muodostaa 15. jalkaväkirykmentti, jonka kolmas pataljoona sitten muodostettiin Turengin Kuumolan talolla. Jatkosodan aikana puolustuslaitos piti rakennusta ase- ja ammusvarastona vuodesta 1942 lähtien. Talolla pidettiin ampumaharjoituksia suojeluskunnan johdolla kaikille maanpuolustuksesta kiinnostuneille.


Kuumolatalo juhlatalona

Nykyään Kuumolatalon tontteineen omistaa urheiluseura Janakkalan Jana ry. Kuumolataloa voi varata yksityistilaisuuksiin niin kesällä kuin talvellakin. Taloa vuokrataan säännöllisen liikuntatoiminnan ohella pääasiassa yksityistilaisuuksiin, mm. syntymäpäivät ja häät, ja erilaisiin myyntitilaisuuksiin, mm. huutokaupat ja kirpputorit.

Osoite: Kuumolantie 11, 14200 Turenki

Tilat ja varustus:
talossa iso ja valoisa juhlasali (n. 200m2), jossa tilava näyttämö (ja tilava takahuone)
salissa parkettilattia
juhlasali on mitoitettu 200 henkilölle (pöydät ja tuolit)
keittiössä puuhellan ja ison sähkölieden lisäksi 2 sähköuunia, joissa keittolevyt
astioita ei ole
keittiön yhteydessä ravintola / kahviotila
kolme wc:tä, joista yhdessä myös suihku
pihalla reilusti tilaa pysäköintiin
juhlakäyttöön tarkoitettuja piharakennelmia ei ole, Janan yleisurheilujaostolta voi vuokrata pihalle kevytrakenteisia telttoja

Lisätiedot ja varaukset:
Jukka Rantala puh. 050 541 8713, sähköposti etunimi.j.sukunimi (at) gmail.com


Lähteet

Kerkkonen Veikko: Janakkalan Historiaa, Helsinki 1976
Ojala Aaro: Janakkalan Suojeluskunta ja Lotta Svärd, Janakkala 1994
Janakkala-seura: Janakkala ennen ja nyt (vanha kuva)