Kulttuuritukku

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan Kulttuuritukku sijaitsee Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaan alueella. Vanhaan tehdasrakennukseen on tehty kulttuurin monitoimisali. Se toimii yhtenä Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin näyttämöistä.

Tukun idea

Tukun idean toi mukanaan Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin johtaja Riku Suokas, joka halusi laajentaa teatterin Verkatehtaan alueella sijaitsevaan noutotukun tilaan. Tilan hallinnoimista varten perustettiin yhdistys Kulttuuritukku ry, joka toimi vuosina 1999-2003. Yhdistyksen väki maalasi ja raivasi tilan talkoovoimin. Kaupunki rakensi wc-tilat ja Spiran tilasta saatiin ravintola. Katsomo saatiin Virgo-musikaalin käytössä olevasta Ratikkahallista Tampereelta. Vuonna 1998 avattiin yleisölle uusi kulttuuritila nimeltään Kulttuuritukku. Siipi, jossa kulttuuritukku sijaitsee, on Verkatehtaan vanhinta osaa. Tilassa on toiminut Kiitolinja, Lindströmin pesula, Spira ja Pikatukku.

Teatterin näyttämönä

Kulttuuritukusta tuli teatterin suurimpien hankkeiden toteuttamispaikka. Ensimmäinen musikaali Baskervillen koira oli Matti Kuikkaniemen ohjaama menestys vuonna 1999, mutta huippusuosittu oli myös ensi-iltansa 16.9.2000 saanut musikaali Autiotalo, jonka 61 esityksessä kävi 23 000 katsojaa. Siinä yhdistyivät Suokkaan sovittama Romeo ja Julia ja Dingo-yhtyeen musiikki. Teos oli Hannu Matti Tyhtilän ohjaus kuten musikaali Pohjantähtikin, joka sai kantaesityksensä vuonna 2002. Yhdistyksen voimin tilaa pyöritettiin 31.5.2003 asti. Tiloissa järjestettiin myös diskoja, antiikkimessut ja musiikkiesityksiä.

Kulttuuritukun 2007 syksyn ohjelmistoa olivat Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin johtajan Heikki Paavilaisen ohjaama Jukka-Pekka Palviaisen romaaniin perustuva näytelmä Nimeni on Reino. Se kertoo eläinkaupan myyjänä työskentelevästä Reinosta, joka on henkisessä kehityksessä jäänyt lapsen tasolle, mutta joka omalla tavallaan on viisas elämän tarkkailija ja katselee poikkeavasta näkökulmasta elämää. Toinen Kulttuuritukun vuonna 2007 ensi-iltansa saanut teos oli Sirkku Peltolan komedia Mummun saappaassa soi fox.

Teatterin keskittäminen Verkatehtaalle

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto teki kesällä 2006 periaatepäätöksen kaupunginteatterin keskittämisestä Verkatehtaalle. Osa suunnitelmista on toteutunut, sillä sinne on sijoitettu harjoitus-, sosiaali-, ja työtiloja. Teatterin näyttämön ja näyttämötornin rakentaminen vaatii laajaa vanhojen rakenteiden purkamista. Alustava kustannustavoite oli 4,2, miljoonaa. Kulttuuritukusta on luvassa 2000 neliön tilat, joihin mahtuu 350 istumapaikkaa. Suunnittelusta vastaa arkkitehti Teemu Palo. Hämeenlinnan Kaupungin Teatterin uutta päänäyttämöä päästiin rakentamaan keväällä 2009 Verkatehtaan sivusiipeen. Kiinteistöyhtiön hallitus hyväksyi 6,3 miljoonan euron urakat. Rakennussuunnitelmia karsittiin vielä viime vaiheessa hankkeen pitämiseksi budjetissa. Verkatehtaan tiedotteen mukaan teatterin toimintaedellytykset eivät vaarannu, vaikka ulko- ja sisäseinäratkaisuista sekä teatteritornista tingittiin. Uusittujen tilojen ensimmäinen ensi-ilta on syyskuussa 2010. Sitä ennen teatteri esiintyy entisissä tiloissaan, Verkatehtaan muissa tiloissa sekä kiertueilla.


Lähteet

  • http://www.hameensanomat.fi/?article=93419
  • Heinänen, Tuula: Riku Suokas toteutti teatteriteesinsä. Hämeen Sanomat 31.12.2001
  • Niinimäki, Pirjo-Liisa: Hämeenlinnan teatteri lähtee soitellen evakkoon. Hämeen Sanomat 18.4.2007
  • Sarjas, Ritva: Kulttuuritukusta muovataan teatteri kuudella miljoonalla. Hämeen Sanomat 13.9.2008