Karhi

Häme-Wikistä

Karhin kylä sijaitsee Vanhan Hämeentien (Helsinki-Hämeenlinna) varressa Hausjärvellä. Kylästä on matkaa Hikiän taajamaan pari kilometriä sekä kuntakeskukseen Oittiin ja lähimpään kaupunkiin, Riihimäkeen, kymmenkunta kilometriä. Asukkaita kylässä on noin 150 (tilasto vuodelta 2003). Karhin kylä ja kulttuurimaisema ovat osa valtakunnallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä.

Ladataan karttaa...

 

Kylän taloja ja tarinoita

Karhin kylä on todennäköisesti asutettu 1300-luvulla. Kylän läpi kulkee Vanhan Hämeentien toinen haara toisen kulkiessa Lavinnon kylästä Hikiään kirkon kautta.
Kyläkeskus muodostuu Kuumolan, Pekkalan, Ali-Rekolan ja Yli-Rekolan taloista viljelyksineen. Kylän ulkopuolella sijaitsevat Mäki-Hinkkala ja Mattila.
Kuumola on Hausjärven vanhin rälssitalo. Sen puinen päärakennus on vuodelta 1895. Pekkalan asuinrakennuksen vanhin osa, tupa vuodelta 1803, on pitäjän vanhimpia asuinrakennuksia. Myös Ali-Rekolan puinen päärakennus on 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tienoilta.Yli-Rekolan (Jaakkola) kaksikerroksinen tiilinen päärakennus on vuodelta 1910. Pekkalan tilan päärakennus on vuodelta 1803, talli ja riihi 1860-luvulta. Rakennusten ympärillä on vanhaa puustoa. Mäki-Hinkkalan (Kylä-Hinkkala) päärakennus on entinen kappalaisen pappila, joka siirrettiin nykyiselle paikalleen vuonna 1898. Myös osa talousrakennuksista on mainitulta vuodelta. Mattilan tilan päärakennus on 1800- ja 1900-lukujen vaihteen tienoilta.

Kylän taloja ovat edellämainittujen lisäksi myös Tiiveli, Peltola, Mäkelä, Pirjola-Mattila, Kylä-Hinkkala ja Nummi-Hinkkala. Vaikka talot on vuosikymmenten kuluessa jaettu ja lohkottu, ne ovat yhä kylän vauraimpia taloja. Pirjola-Mattila on ollut saman suvun hallussa 250 vuotta.

Keskellä kylää on Mäkelän mäki, jonka laella pidettiin muinoin käräjiä. Mäellä on entinen Karhin koulu, joka on rakennettu vuonna 1926. Se on myyty yksityiskäyttöön. Talossa asuu nykyään mm. laulaja Anita Hirvonen. Entinen Mäkelän tila muodostui Mäkelästä ja Jurmingista, jonka niminen puutarha on koulun vieressä. Mäkelän tilan omistajapariskunta joutuivat murhapolton kohteeksi. Mäellä on myös Mäkelän lähde.

Yli-Rekola on kylän huomattavin talo, jonka tilukset ovat yhä 200 hehtaarin kokoiset lohkomisista huolimatta. Sen suureen tiiliseen päärakennukseen vie pitkä koivukuja. Päärakennuksen vieressä on ollut vanha puurakennus, jossa asui Juhani Aho perheineen vuosina 1895-1897. Siellä hän kirjoitti romaaniaan Panu, ja siellä valmistui myös hänen kolmas lastukokoelmansa. Ahot asuivat myös Kalkeen talossa lähellä Hikiän rautatiepysäkkiä. Juhani Ahon hyvä ystävä Hausjärvellä oli ylioppilas ja maanviljelijä Kalle Kajander.

Lähteet

Rakennettu Häme. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9

http://www.juhaniahonseura.fi/blogi/2011/07/01/juhanin-jaljilla-hausjarvella/

http://karhinkoulu.blogspot.com/