Kappola

Häme-Wikistä

Kappola on asuinalue ja hyvilaryväs Katumajärven itäpuolella, ja yksi Hämeenlinnan kaupunginosista. Koppolan alueella sijaitsee myös Tawast Golfin golfkenttä.


Ladataan karttaa...

 

Historia

Vanajan pitäjän, seurakunnan ja kunnan rajat ovat aikojen saatossa vaihdelleet suuresti, samoin on tietenkin alueen kylien laita.

Vuosilta 1539–1852 Liisa Poppius on laatinut tilaluettelon, jossa ilmenevät pitäjän kylät ja yksinäistalot: Hakumäki, Hangasmäki, Harviala, Hattelmala, Heinäjoki, Häitilä, Idänpää-Tyllilä, Ikaaloinen, Kankaantaka, Kankainen, Kantola, Kappola, Kirri, Kitu, Koljala, Kruununmylly, Kukkola, Käikälä, Luolaja, Miemala, Mäskälä, Niemenpää, Paikkala, Rastila, Sillanpää, Syrjäntaka, Ylänne ja Aikäälä.

Huvilakulttuuria

1800-luvun puolivälin jälkeen Katumajärven itärannalle nousi joukko huviloita, joihin kaupunkilaiset asettuivat kesäisin asumaan. Inka-Maria Laitila kirjoittaa, että varsinaisten huviloiden lisäksi etsittiin kesäkoteja maalaistaloista.

Mm. kaksi suomenkielellä kirjoittavaa naiskirjailijaa Theodolinda Hahnsson ja Hilja Haahti perheineen asuivat täällä kesäisin. Myös muita tunnettuja suomalaisia kulttuurihenkilöitä löytyi huviloilta joko kesävieraina tai -asukkaina.

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Lähteet

Inka-Maria Laitila. Tunnelmakuvia Katumajärveltä. Hämeenlinna-Vanaja -kotiseutujulkaisu. ARVI-paikallistietokanta

Tawast Golf

Vanaja (kunta). Wikipedia