Kansanpuistonkenttä

Häme-Wikistä

Kentän historia                                                                                                       

Kansanpuistonkenttä on alunperin hiekkapintainen kenttä, joka sijaitsee Janakkalan kunnassa Turengin taajamassa. Se on aivan Turengin yhteiskoulun ja lukion vieressä, Lukiotien alkupäässä. Kenttä perustettiin vuonna 1958. Kansanpuistonkenttä on varsin ahdas, koska se on notkossa, harjujen ympäröimänä. Varsinkin pesäpallopeleissä se on ollut haastava kenttä, sillä kunniajuoksujen lyöminen on vaikeaa ja katsomot ovat lähellä sivurajoja ja pelaajia. Pienen kokonsa vuoksi tunnelma kentällä on aina ollut tiivis. Nykyisin kentän

Kansanpuistonkenttä vuonna 2009. Kuvaaja: Marika Flink

varustukseen kuuluu katettu katsomo sekä huoltorakennus, jossa sijaitsevat myös pukuhuoneet.

Kentän käyttö

Mäkihyppy 

Turenkiin rakennettiin uusi iso hyppyrimäki vuonna 1954, jonka alastuloalueena toimi nykyisen Kansanpuistonkentän pohja. Avajaiskilpailut Janakkalan kunnan rakentamassa mäessä pidettiin vuonna 1955. Valaistus mäkeen saatiin vasta vuonna 1966. Turengin hyppyrimäki oli muun muassa vuonna 1957 kansallisten mäkihyppykilpailujen näyttämönä. Myöhemmin ison mäen seuraksi rakennettiin pienempi mäki, joka toimi poikien hyppypaikkana. Viimeinen kilpailu käytiin Turengin mäessä 15.2.1977. Mäki purettiin seuraavana vuonna, jolloin myös valot siirrettiin Leppäkosken mäkeen. Mäkiennätykseksi jäi riihimäkeläisen Matti Koukkulan hyppäämä 42,5 metriä. Kansanpuistonhyppyrimäen ongelmana oli lumen nopea sulaminen rakenteessa käytetyn pyöreän puun ja kevätauringon vuoksi.

Luistelu

Kaunoluistelua ryhdyttiin harrastamaan Kansanpuistonkentällä 1950- luvun lopulta alkaen. Kentällä järjestettiin monia kaunoluistelukursseja ja – näytöksiä. Kentällä oli myös määrä järjestää vuoden 1959 kaunoluistelun suomenmestaruuskilpailut, mutta valitettavasti suunnitelma ei toteutunut, kun jää kentällä ehti sulaa. Kansanpuistonkenttä toimii edelleen talvisin niin Turengin yhteiskoulun ja lukion kuin yleisenäkin jä

Osmo Aarninsalo hyppäämässä Kansanpuiston mäestä 1950-luvulla, silloisella tyylillä. Kuva on omista arkistoista.

äkiekko- ja luistelukenttänä.

Pesäpallo

Kesälajeista kentällä on harrastettu erityisesti pesäpalloa. Katsomo täyttyi kannustajista, kun kentällä oli käynnissä vauhdikkaita kotipelejä. Tunnettu mäkihyppääjä ja olympiamitalisti Veikko Kankkonen pelasi kaudella 1964 myös pesäpalloa ja houkutteli Kansanpuistoon 700 katsojaa seuraamaan joukkueensa Lahden Maila- Veikkojen ja Janakkalan Janan välistä ottelua. Pesäpalloa pelataan kentällä vieläkin sekä koululaisten että urheiluseurojen pesäpallojoukkueiden toimesta.

Kansanpuistonkentän pinta uusittiin kesäkuussa 2016. Hiekkapinta vaihdettiin hiekkatekonurmeksi. Samassa projektissa kentän ympäristöä siistittiin ja pukuhuonetilat remontoitiin. Varsin mittavan kenttäprojektin aloittajana toimi Janakkalan Janan pesäpallojaosto, joka sai tukea kunnalta, yksityisiltä tukijoilta sekä Linnanseutu ry:ltä. Uusitun kentän avajaispelinä pelattiin torstaina 30.6.2016 naisten suomensarjan ottelu Janakkalan Jana - Hämeenlinnan Paukku. Janan Fanni Kanervalla oli kunnia tuoda uusitun kentän ensimmäinen juoksu, lyöjänä Sanimaria Selinko. Ottelua seurasi 392 katsojaa. Uusitun pinnan ansiosta Janakkalan Janan pesäpallon lisäksi kenttää pystyvät hyödyntämään päivittäin Turengin yhteiskoulu sekä Janakkalan lukio.

Muuta

Kentällä on pidetty Janakkala- juhla vuonna 1959, samalla vihittiin käyttöön Kansanpuiston museoalue Janakkala- Seuran toimesta. Alue ei soveltunut hyvin rakennusten sijoituspaikaksi, joten rakennukset siirrettiin Laurinmäen uudelle museoalueelle, Räikälään, vuonna 1963. Kenttää on käytetty myös kyykän pelaamiseen erityisesti Janakkalan karjalaisten harrastamana.

Lähteet

Kerkkonen Veikko, 1976, Janakkalan historia, Helsinki
Kleemola Seppo, 2002, Janakkalan Jana vanhassa Turengissa, Janakkala ennen ja nyt – julkaisu
Juutilainen Heikki (toim.) 2009, Menestystä kentillä ja saleilla, Turenki