Kaivokadun varhaiskasvatuskeskus

Häme-Wikistä

Kaivokadun varhaiskasvatuskeskus, entinen Kaivokadun lastentalo ja sittemmin lastentarha, sijaitsee Kaivokatu 14 ja Birger Jaarlinkatu 24 kulmauksessa Hämeenlinnassa.

Ladataan karttaa...

"Lastentalon" historiaa

Kaivokadun lastentalon vanhin osa, joka on poikittain Birger Jaarlin katua vasten, rakennettiin kouluksi vuonna 1858. Talon rakennutti Hämeenlinnan rouvasväen yhdistys Hämeenlinnassa jo seitsemän vuotta toiminutta tyttökoulua varten. Tontin lahjoitti venäläinen tukkukauppias Balkoff. Hämeenlinnan Rouvasväen seuran perustama koulu toimi vuoteen 1877 saakka, jonka jälkeen rakennukseen sijoitettiin lastenkoti.

Lastentalo rakennettiin kahdessa vaiheessa. Alkuperäinen koulutalo sai seurakseen arkkitehtina Henrik R. Helinin suunnitteleman läntisen siipirakennuksen vuonna 1895. Entisestä päädystä tuli rakennuksen julkisivu. Kaivokadun lastentalo on yksi vanhan koulun rakennusryhmää ja Saaristenkadun puutalomiljöötä. Pitkä, yli 400-neliöinen puurakennus on rakennettu empiretyyliin. Talon yksityiskohdissa on havaittavissa myös Hämeenlinnan 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä vallinneesta nikkarityylistä. Nikkarityylistä kertovat mm. räystään aluskonsolit.

Varhaiskasvatuskeskus

Lastenkoti toimi Kaivokadun ja Birger Jaarlinkadun kulmassa vuosina 1877 - 1951. Lastentarha sai sieltä tilat vuonna 1931. Kaupungin omistukseen se siirtyi vuonna1934. Vuosien varrella kaupungin vanhimman päiväkodin toiminta on laajentunut, ja nykyinen Kaivokadun varhaiskasvatuskeskus on sijoittunut viiteen eri kohteeseen Hämeenlinnan keskustan läheisyydessä:

Kaivokadun päiväkoti, Birger Jaarlin katu 35
Kotirinne, Birger Jaarlin katu 24
Lukiokadun ryhmäperhepäivähoito, Lukiokatu 2
Parolantien ryhmäperhepäivähoito, Parolantie 15 A
Keskuskoulun eskarit, Lukiokatu 8

Kaivokadun päiväkodissa Birger Jaarlinkadulla lapset on jaettu kahteen ryhmään, Tiitiäisiin ja Menninkäisiin. Tiitiäiset ovat 1-3-vuotiaita ja Menninkäiset 3-6-vuotiaita. Menninkäiset jakautuvat arkipäivisin kahteen eri ryhmään, kun esikoululaiset siirtyvät osaksi päivää omaan ryhmäänsä Keskuskoulun tiloihin.

Lähteet

Hämeen Sanomat 28.9.1980

Rakennettu Häme. Hämeen Liitto. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9

http://www.hameenlinna.fi/