KOP:n talo Hämeenlinnassa

Häme-Wikistä
HlinnaKOP.jpg

1900-luvun alku oli Hämeenlinnassa vilkasta pankkien rakentamisen aikaa. Parinkymmenen vuoden aikana katukuvaan ilmestyi kuusi toinen toistaan muhkeampaa pankkitaloa. Kansallis-Osake-Pankin jyhkeä kansallisromanttinen liike- ja asuintalo valmistui Hämeenlinnan torin lounaiskulmaan vuonna 1915.

 

Ladataan karttaa...


Kivitalon tieltä purettiin empiretyylinen puutalo. Jonkin aikaa uusi punatiilinen rakennus hallitsi puutalomaisemaa muita korkeampana, mutta vuosikymmenten kuluessa torin varren vanhin liiketalo on jäänyt naapureitaan matalammaksi.

KOP:n rakennuksen suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti Vilho Penttilä. Talo on tyylinsä ainoa edustaja kaupungissa. Kansallisromantiikan tyylipiirteisiin kuuluvat sen räystäiden sakaraharjat, pieniruutuiset ikkunat ja kivikoristeet. Rakennuksen arkkitehtuurissa on myös havaittavissa viittauksia Hämeen linnan ja ehkä Hattulan kirkonkin keskiaikaiseen tiilimuuraukseen. Torin laidalla olevalla rakennuksella on huomattava kulttuurihistoriallinen merkitys.

1980-luvulla rakennusta korjattiin, mutta Raatihuoneenkadun ja Sibeliuksenkadun kulmatalon julkisivuun ei korjauksissa saanut puuttua, sillä rakennuksen säilyttämisestä oli määräys asemakaavassa. Sisätiloihin suunniteltiin tehtäväksi huomattavia muutoksia ja rakennuksen sisäpihalle rakennettavaksi kaksikerroksinen liikerakennus.

KOP:n talon yritykset

Rakennuksen alakerroksessa pohjoispäässä oli alkuun kaksi myymälähuoneistoa. Vielä 1980-luvulla alakerta oli kokonaan pankin hallussa. Toisen ja kolmannen kerroksen asunnot oli vähitellen otettu toimistoiksi ja liiketiloiksi. Korjausten jälkeen ne tulivat pankin omaan käyttöön, ja pankkisali laajeni vuonna 1966 rakennettuun, Raatihuoneenkadun puolella olevaan lisärakennukseen saakka.

KOP:n pankkisalin yläkerrassa oli 1960-luvulla Aino (1911 -2010) ja Tyyne (1904 -1970) Huuhtasen vuonna 1958 perustama yksityinen Laboratorio Tutkimus ja sen ohessa vuonna 1968 toimintansa aloittanut yksityinen lääkärikeskus, joka on Hämeenlinnan vanhin lääkäriasema. Sama yritys muutettiin osakeyhtiöksi Hämeenlinnan Lääkäriasema ja Tutkimusapu Oy:ksi vuonna 1973 ja sille hankittiin tilat Raatihuoneenkatu 5:stä. Vuonna1999 Huuhtasten yrityksen pohjalle perustettiin Hämeenlinnan Lääkäriasema Linnan Klinikka Oy, joka muutti 1990-luvulla takaisin entisille sijoilleen KOP:n talon toiseen kerrokseen. Linnan Klinikka on historiansa perusteella vahvasti paikallinen, hämäläinen yritys, vaikka sen alkuperäiset perustajat olivatkin Karjalasta, Kivennavalta tulleita evakkoja. 

                            

Ek.jpg

                            

Toisessa kerroksessa toimi myös, Viipurin Tienhaarasta evakkona tulleen, rakennusmestari Reino Silvennoisen perustama LKV Kiinteistötoimisto Silvennoinen Oy  vuosina 1969-1980.                               
Toimiston 3 huonetta olivat rakennuksen Raatihuoneenkadun puoleisessa kulmassa, missä sijaitsee mustavalkoisessa kuvassakin näkyvä erkkeri-ikkuna. 

Tästä ikkunasta näkyvän Hämeenlinnan torimaiseman, ikuisti tauluksi taidemaalari Eero Kemppainen 1970.Nykyään KOP:n talon alakerrassa, entisen pankin tiloissa ovat Raatihuoneenkadun puolella Ravintola Tawastia Bank ja Pizzabuffet Rax, Sibeliuksenkadun puolella on Kahvila Laurell.
Lähteet

Hämeen Sanomat 11.3.1981

Rakennettu Häme. Hämeen Liitto. Hämeenlinna 2003. ISBN 951-682-717-9
http://www.linnanklinikka.fi/yritys/

http://goo.gl/naFLl