Kämärin liike- ja asuintalo

Häme-Wikistä
Kämärin talo. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmat

Hämeenlinnassa raatihuoneen vieressä sijaitsi H. R. Helinin suunnittelema vuonna 1900 valmistunut Kämärin liike- ja asuintalo (Raatihuoneenkatu 13). Kämärin talon rakennuspiirustukset on digitoitu Hämeenlinnan Lydiaan.

Ulkoasu

Kämärin talossa jugendia ilmensivät kierteiset puolipylväät ja hevosenkenkäikkunat. Savupiippujen ääriviivat ovat kaarevia. Pääovea reunustavat kivipilarit. Toisessa kerroksessa on ikkunauloke. Sisätilat olivat vielä tavanomaiset lukuunottamatta kierreportaikkoa. Seinäkoristeluna oli kasvi- ja käärmeaiheita.

Talon historiaa

Nimen talo sai tontin omistaneelta Kalle Kämäriltä. Kämärin talossa toimi 1900-luvun alussa suutari, kelloseppä ja Vanajan Säästäpankin konttori. Samalla tontilla olivat Vainikaisen kahvila sekä Linnankadun puolella olleessa tiilitalossa muun muassa valokuvaamo ja myöhemmin kangaskauppa. Tontilla oli lisäksi varastoja sekä Palokunnankadun varrella ruotsalaisen yhteiskoulun luokkahuoneita. Vuonna 1963 tontin kaikki rakennukset purettiin nykyisen Keskustalon tieltä.

Lähteet

  • Aitola, Heikki: Jugendista Hämeenlinnassa. Hämeenlinna-Wanaja: Hämeenlinna-Seuran 50-vuotisjuhlajulkaisu XLV. Hämeenlinna-Seura 1995.
  • Lehtinen, Sari: Vainikaisen talo jäi hirsiläjäksi. Hämeen Sanomat 16.7.1989.
Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.