Jalkaranta

Häme-Wikistä
ilmakuvassa omakotitaloaluetta ja taustalla Vesijärven rantaa.
Ilmakuva Jalkarannasta. valokuvaamo Kuvakiila, 1966. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto


Paikannimen historia

Jalkaranta on Lahden seudun vanhimpia kyliä. Se mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1460, jolloin Hollolan käräjillä oli lautamiehenä Anders Jalkaranda. Uuden ajan alussa kylässä oli kuusi taloa.

Jalkaranta-nimen on arveltu viittaavan kirkkotien varressa olevaan paikkaan, jossa lepuutettiin jalkoja. Jalkarannan kautta kulki nimittäin vanha iittiläisten ja nastolalaisten kirkkotie Hollolan kirkolle. Nimi saattaa viitata myös rantautumispaikkaan: Jalkarannan sijaintiin Vesijärven rannassa.

Jalkarannan vanhin asutus keskittyi ilmeisesti Köllin talon ympäristöön. Jalkaranta liitettiin Lahden kaupunkiin vuoden 1933 alueliitoksen yhteydessä.

Tapanila

Nykyisin Tapanilana tunnettu alue on saanut nimensä 1600-luvun alussa muodostuneen Tapanilan tilan mukaan, joka on yksi Jalkarannan kylän neljästä kantatalosta. Vuonna 1809 tila jaettiin kahtia Ali- ja Yli-Tapaniin, ja 1900-luvun alussa nämä yhdistyivät jälleen Tapanilan kartanoksi.

Lähteet

  • Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.