Jahkola

Häme-Wikistä

Jahkola on kylä Lammilla. Kylä sijaitsee Ylisen Viipurintien ja Lammin kirkolle johtavan tien risteyksessä.

Ladataan karttaa...

 

Kylähistoriaa

Jahkolan kylä on mainittu vuonna 1374 Padankallio-nimisenä rajankäynnistä kertovissa asiakirjoissa. Nimi kuvaa myös kylässä sijaitsevaa uhrikuppikiveä, jota muinaissuomalaiset sanoivat padaksi. Kristinuskon mukana tämä nimi ilmeisesti hylättiin ja tilalle otettiin kylän mahtavimman miehen nimi 'Jahkola'. Kylännimenä Jahkola mainitaan ensi kerran vuonna 1492, jolloin muutamat Hauhialan, Ylännäisten ja Onnenvuoren miehet olivat hävittäneet jahkolalaisten myllyn Kiekonkoskessa ja rakentaneet oman myllynsä sen tilalle.

Kylän keskustassa on Jaakkolan talouskeskus, jonka mansardikattoinen päärakennus on 1830-luvun alusta. Talon rakennuttaja Adam Jaakkola muistetaan kirjallisuutta harrastavana talonpoikana, joka uudisti maataloutta.

Traagista Jahkolan historiaa edustaa tarina Juhani Adaminpojasta, 1800-luvun puolivälissä eläneestä rikollisesta, joka murhasi 12 ihmistä. Hänen ensimmäiset uhrinsa
olivat Jahkolan kylässä sijaitsevan Helisevän torpan isäntäväki. Juhani Adaminpojan kutsumanimi oli Kerpeikkari, joka tulee ruotsin sanasta skarprättäre eli teloittaja.

Jahkola tänään

Osalle Jahkolan kylän väkeä maatalous tarjoaa nykyäänkin elinkeinon. Jahkolassa on maatiloja, hevostiloja, yli 200 lehmän navetta ja ratsastustalli. Pienessä, mutta toimivassa kyläyhteisössä asuu lapsiperheiden lisäksi myös eläkeläisiä. Palvelut löytyvät neljän kilometrin päästä Lammillla.

Kylässä on uusi, vireä, 2000-luvulla perustettu yritysalue, johon on sijoittunut kymmenkunta toimivaa yritystä.

Jahkolan kylässä on seitsemän hehtaarin kokoinen, luonnontilassa oleva keidassuo, Kaurastensuo. Se on osa Natura 2000-verkostoa ja se kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan. Toinen luonnonnähtävyys on Kirkkokallio, jonka pystysuoralla seinämällä harrastetaan kalliokiipeilyä.
Kylässä toimii aktiivinen metsästyseura, jolla on käytössään myös ampumarata.

Lähteet

Rakennettu Häme. Hämeenlinna 2003

http://epaper.hmlviikkouutiset.fi/products/VUT-2009-11-13/pdfs/article_6_1.pdf