Järveläisen sukuseura ry

Häme-Wikistä
Järveläisen sukuseuran logo

Sukuseuran tarkoituksena on selvittää Järveläisen suvun vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsentensä keskuudessa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi sukuseura järjestää yhteisiä kokouksia, sukupäiviä ja retkiä. Se kerää ja arkistoi sukua koskevaa tietoutta ja saattaa sitä jäsentensä tietoon. Sukuseura harjoittaa myös tarkoitusperiään edistävää julkaisutoimintaa sekä pitää luetteloa suvun jäsenistä.

Järveläisen sukunimi on suojattu vuonna 1934, jolloin Järveläisiä oli 1097. Nykyisin Järveläisiä löytyy eri puolelta Suomea. Suvun karjalaishaaran alkukoti sijaitsee Karjalan kannaksella, Suur-Äyräpään sydänalueella Muolaassa, jossa suvun nimi esiintyy jo ennen Pähkinäsaaren rauhaa (1323). Toinen tutkittu sukuhaara on Savon haara. Tämänhetkisten tietojen mukaan näyttäisi siltä, että asutusliike on suuntautunut Savoonkin Karjalan kannakselta. Savolaishaaran alkukotia tutkitaan edelleen.

Järveläisen sukuseura on perustettu ja rekisteröity vuonna 2002. Seuran kotipaikka on Forssa. Juuri Lounais-Hämeeseen, Forssan seudulle asutettiin runsaasti muolaalaisia sotien jälkeen. Sukuseuran logon on suunnitellut graafikko Kari Pitkänen vuonna 2003 yhdessä suvun jäsenen Marja-Leena Latostenmaan kanssa. Logossa esiintyy talonpoika Anders Järveläisen puumerkki vuodelta 1724 tyyliteltynä. Logon väreinä ovat Karjalan ja Savon maakuntien värit (punainen, musta ja keltainen) sekä järvien sineä kuvaava sininen.

Julkaisuja

  • Järveläisiä Karjalan kannakselta. Hyvinkää, 2009. ISBN 978-952-92-5570-2
  • Kaavin Järveläiset. Forssa, 2009.

Lisätietoja

Sukuseuran kotisivut