Ivar Wilskman

Häme-Wikistä

Professori Ivar Wilskman, kesäkalvolalainen Suomen urheilun kehittäjä

Kalvolassa asui kesäisin Töysän kappalaisen poika Ivar Wilskman (1854-1932). Hän työskenteli Helsingin Suomalaisessa Normaalilyseossa voimistelun lehtorina ja perusti Helsinkiin suomenkielisen voimisteluseuran Turnarit vuonna 1878. Vuodesta 1893 Wilskman, jota kutsutaan "Suomen urheilun isäksi", toimi  kouluhallituksessa aluksi tilapäisenä ja vuodesta 1918 vakinaisena ja voimistelun- ja terveydenhoidon tarkastajana. Professorin arvon hän sai 1920.

Ivar Wilskman rakennutti perheelleen kesähuvilan Äimäjärven koillisrantaan. Hän oli ihastunut Kalvolan maisemiin lomaillessaan Saviniemessä.

Wilskman oli Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton (SVUL) pääperustajia. Todennäköisesti hän vaikutti myös kalvolalaisten urheiluinnostukseen, sillä kuntaan perustettiin urheiluseura jo vuonna 1909. Seuran perustava kokous pidettiin Hukarin talossa ja se nimettiin Kalvolan Keihääksi.

http://www2.6net.fi/toysa/iivari/ivar_wilskman__.htm

Saraste, Erkki: Kotiseutuna Kalvola. Kalvolan kunta ja ST-Print Oy, Tampere 1997. ISBN 952-90-8747-0 (nid.)


Kalvolan hiihtokilpi ...Lahjotettu 1911.jpg

Kalvolan hiihtokilpi on lahjoitettu vuonna 1911 kiertopalkinnoksi hiihtokisoihin. Nykyään Kalvolan alueella toimivat urheiluseurat Kalvolan Keihäs ja Kalvolan Isku. Hiihdosta on paikkakunnan nuorison kiinnostus siirtynyt mm. sählyyn, jalkapalloon ja taekwondoon. Kansallisesti hyvin menestyneen hämeenlinnalaisen seuran Trackersien pelejä seuraa Iittala-hallissa innokas yleisö.


Kalvolan Keihäs on toiminut vuodesta 1909: http://kalvolankeihas.com/?page_id=6

Kalvolan Iskun kotisivut: http://www.kalvolanisku.fi/

Iittalan palloseura eli IPa: http://www.iittalanpallo.fi/

Trackersien kotisivut: http://www.trackers.fi/