Iittalan Valtakunnalliset Taidekirjapäivät

Häme-Wikistä
V.2010 taidekirjapäivän juliste

Iittalan Valtakunnalliset Taidekirjapäivät on järjestetty Iittalassa vuodesta 1998 lähtien. Taidekirjapäivät on syntynyt taidegalleristipariskunta Aira ja Kalevi Heinäsen ja antikvaari Anssi Arohongan ideasta Naivistit Iittalassa -näyttelyn yhteyteen.

Iittalan Valtakunnalliset Taidekirjapäivät haluavat kunnioittaa Kalvolassa kesiään viettäneen suomenkielisen taiteentutkimuksen uranuurtajan Eliel Aspelin-Haapkylän perintöä. Professori, valtioneuvos Eliel Aspelin-Haapkylä (1847-1917) oli omana aikanaan huomattava vaikuttaja Suomen kulttuurielämässä. Hän oli taide-, kirjallisuus- ja teatterihistorioitsija, joka on kirjoittanut mm. Suomen taiteen historian ja mm. Johannes Takasen, Werner Holmbergin ja Elias Brennerin elämäkerrat. Hän oli myös ensimmäinen tutkija, joka taiteesta kirjoittaessaan ryhtyi johdonmukaisesti käyttämään suomenkielistä ammattisanastoa. Aspelin-Haapkylä asui pitkään kesäasukkaana Kalvolassa, Heinun Rauhalahdessa.

Kalvolan kunta perusti v. 2002 Iittalan Taidekirjapäivien yhteyteen valtakunnallisen kilpailun vuoden parhaasta taidekirjasta. Vuonna 2009 kuntaliitoksen jälkeen sen järjesti Iittalan Kirja- ja paperikauppa ja vuodesta 2010 alkaen taidekirjakilpailun on järjestänyt Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Kalvolan lähikirjasto huolehtii kilpailun käytännön toteuttamisesta.

Vuosittaisessa taidekirjakilpailussa palkitaan edellisenä kalenterivuonna julkaistu taidekirja kuvataiteen, muotoilun tai arkkitehtuurin alalta. Paras taidekirja palkitaan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on muotoilija Harri Koskisen suunnittelema ja Designor Oy Iittalan toteuttama taidelasiesine.


Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.