Iittalan Kirja ja Paperi Ky

Häme-Wikistä

Liikerakennuksen historiaa

Iittalan keskustassa sijaitseva kirjakaupparakennus on alunperin rakennettu vuonna 1899 A.Gust. Skogsterin sivuliikkeeksi. Rakennuksen asuntopuoli on rakennettu n.1910. Liikkeessä myytiin mm. rautakauppatavaroita, siirtomaatavaroita ja kankaita.

K.J. Suominen tuli liikkeeseen myymälänhoitajaksi vuonna 1926. Hän osti "tavaratalon" itselleen vuonna 1928. K.J. Suomisen vävy Jaakko Hakala oli pitkään liikkeessä apulaisena ja osti sen omaksi vuonna 1960. Tavaravalikoima pysyi suunnilleen samana kuin aikaisemminkin. Myynnissä oli "ruokaa, rautaa ja räjähteitä". Ruokatavaraosasto muutti "ala-Hakalasta" keskustan ostoskeskukseen vuonna 1971.

Pekka Sirma (K.J. Suomisen tyttärenpoika) osti rauta- ja kangaskaupan liiketoiminnan vuonna 1997, rakennus jäi Jaakko Hakalan nimiin.

Rakennuksen omistus siirtyi Raija ja Hannu Örnin omistukseen vuonna 2006; jolloin myös Iittalan Kirja ja Paperi muutti kiinteistöön. Liikehuoneistossa on rautakaupan paikalla tällä hetkellä nostalginen kauppamuseo, jonne on koottu  tavaraa vuosien varrelta.