Hauhon kirjasto

Häme-Wikistä

Kirjasto tänään

Pienoisautonäyttely Hauhon kirjastossa

Hauhon kirjasto sijaitsee vanhainkodin entisessä sairasosastorakennuksessa. Kirjasto on toiminut tässä rakennuksessa vuodesta 1986. Tilaa on 270 m2. Kirjastovirkailijoina toimivat Pirkko Nurminen ja Seija Haavisto. Hauhon kirjaston tiimiin kuuluu myös kouluohjaaja Maria Karvinen.

Vuonna 2010 kunnan palvelupiste muutti kirjastoon.

Historiaa

Hauholla avattiin ensimmäinen lainakirjasto vuonna 1861. Kirjastolaitoksen perustajina mainitaan rovasti ja kirkkoherra, tähtikunnan jäsen Adolf Sirén, joka ennen Hauhon kirkkoherraksi tuloaan oli tunnettu koulumiehenä. Hänen lisäkseen perustajina olivat kappalainen August Allén, pastori Matti Fredrik Kotilainen, tirehtööri Otto Olenius ja pastori Karl Johan Cederblad.

Asiakas tutkii Hauho-kokoelmaa. Kuvaaja: Riitta Maula

Kirjastoa varten oli kerätty rahaa arpajaisilla ja lahjoituksilla. Perustamisvaiheessa kirjastossa oli 119 nidosta. Vuonna 1879 niteitä oli 265 kpl. Kirjastonhoitajana toimi ensimmäisinä vuosina kappalainen Karl Johan Cederblad. Kunnalliseksi toiminnaksi kirjastolaitos siirtyi ilmeisesti kunnan perustamisvuonna 1868.

Ensimmäinen kirjasatoa koskeva asiakirjamerkintä löytyy kunnanarkistosta vuodelta 1886.

Osa Hämeenlinnan kaupunginkirjastoa

Kuntaliitoksen myötä vuoden 2009 alusta Hauhon kirjastosta tuli Hämeenlinnan kaupunginkirjaston lähikirjasto. Kirjasto sijaitsee osoitteessa Punnanmäentie 18.

Hauhon kirjaston videotuotantoa Youtubessa

Hauhon hölmöläisakkojen kesäseikkailu

Lähteet

Pohjola, Salme : Kansankirjastosta 2000-luvun tietopankiksi, 2006.

Hauhon kirjaston sivut Vanamo-verkkokirjastossa.

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.