Hämeenlinnan höyrysaha (Ent. Linnanniemen saha)

Häme-Wikistä
Hämeenlinnan höyrysaha

Vuonna 1873 porilainen kapteeni, kauppias ja valtiopäivämies Fabian von Schantz alkoi rakentaa nykyiseen Hämeenlinnan Varikonniemeen höyrysahaa ja sen kylkeen höyrymyllyä. Saha sijaitsi sittemmin Sahaniemeksikin kutsutun niemen itärannalla Hämeen linnaa vastapäätä Vanajaveden rannalla. Rakentaminen kesti ja työt valmistuivat vasta vuonna 1876, eikä toiminta lähtenyt kunnolla käyntiin, saha seisoi jo vuonna 1878 ja meni 1880 konkurssiin.

Kului taas vuosia ja vuonna 1884 saha myytiin uudelle omistajalle Elieser Johanssonille, joka sai kuin saikin höyrykoneet käyntiin ja vuonna 1889 sahaa jopa laajennettiin. Johansson omisti lukuisia sahoja ympäri Suomea ja hän oli mm. Jämsänkosken selluloosatehtaan perustaja ja Partolan patruuna, mutta hänkin teki vuonna 1893 konkurssin, minkä mukana meni myös Linnanniemen saha.

Vuonna 1895 sahan osti porvoolainen liikemies August Eklöf, joka hankki muitakin sahoja eri puolilta Suomea. Eklöfin aikana sahalla työskenteli parhaimmillaan yli 200 työntekijää. Vuonna 1910 perustettu Aug. Eklöf Aktiebolag oli 1910 -luvulla maan kymmenenneksi suurin puutavaraa Suomesta vievä yhtiö. Vuonna 1896 Eklöf muutti Linnanniemen sahan nimen Hämeenlinnan höyrysahaksi. Sahan lisäksi Varikonniemessä - tai Sahanniemessä - oli myös sahan konttori ja kuusi suurta ammattimiehille tarkoitettua taloa tai vuokrakasarmia, joissa saattoi asua suuriakin perheitä.

Höyrysaha lopetti toimintansa 1940 -luvun puolivälissä Jatkosodan jälkeen.

Sahalla sattui onnettomuuksiaTämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.

Lähteet

Huutokauppa Hämeenlinnan höyrysahalla ja höyrymyllyllä. Hämeen Sanoma 5.8.1884 (ilmoitus)

Hämeenlinnan höyrysaha. Digitaaliset aineistot / Digi.kansalliskirjasto.fi ([1])

Hämeenlinnan höyrysaha. Hämäläinen 11.7.1896 (ilmoitus)

Hämeenlinnan höyrysaha. Hämeenlinnan Lydia ([2])

Hätilän latokartano. Hämw-Wiki ([3])

Johansson, Elieser. Kansallisbiografia ([4])

von Schantz, Fabian Wilhelm. Yliopppilasmatrikkeli ([5])

Varikonniemi. Häme-Wiki ([6])