Hämeenlinnan Marttayhdistys ry

Häme-Wikistä

Hämeenlinnan Marttayhdistys ry on yksi Etelä-Hämeen Martoista. Etelä-Hämeessä toimi vuonna 2009 yhteensä 33 marttayhdistystä, joissa on 1150 jäsentä.

Historiaa

Suomen Marttajärjestö perustettiin keväällä 1899 Sivistystä kodeille -nimisenä. Lucina Hagmanin perustaman yhdistyksen tarkoituksena oli sivistää kansaa naisten avulla. Venäjän tsaari ei ensin antanut lupaa järjestön perustamiselle, mutta naiset keksivät järjestön nimeksi raamatullisen Martat ja muutti säännöstöä. Poliisi seurasi alkuun Marttojen kokouksia, sillä puolueettomuudestaan huolimatta Marttayhdistys otti kantaa myös ajankohtaisiin asioihin, kuten suurlakkoon ja äänioikeuden toteutumiseen. Perimmäinen tarkoitus martoilla kuitenkin oli auttaa koteja selviytymään elintarvikepulan ym. aiheuttamista vaikeuksista. Tänäänkin martat kykenevät uudistumaan kotitalousneuvontajärjestönä, edistämään perheiden hyvinvointia ja vaikuttamaan yhteiskunnallisesti niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Hämeenlinnan martat

Hämeenlinnassa toimiva Etelä-Hämeen Marttayhdistys on viidenneksi vanhin Suomessa toimivista marttayhdistyksistä. Yhdistys toimii edelleen vireästi järjestämällä marttailtoja, ruokakursseja, näyttelyitä, tapahtumia, tarjoamalla kotiapua ja pitopalvelua, tekemällä puutarha- ja pihasuunnitelmia, vuokraamalla tiloja ja astioita j.n.e.  Marttailloista ilmoitetaan Hämeen Sanomien seuratoimintapalstalla edellisenä sunnuntaina. Hämeenlinnan Martat kokoontuvat omissa tiloissaan Marttakeskuksessa Rauhankatu 5:ssä Hämeenlinnassa. Salia ja keittiötä voi myös vuokrata omiin juhliinsa.

Lisätietoa:

http://www.martat.fi/jarjesto/alueellinen_toiminta/etela-hame/