Ero ydinperheestä muuttaa kaiken (Tarina)

Häme-Wikistä

Tuuli-Elina Ruuskasen omiin kokemuksiin perustuva kertomus siitä, miten Ero ydinperheestä muuttaa kaiken on tyypillinen tämän ajan mallitarina, jossa korostetaan yksilön suoriutumista yhteiskunnassa omin nokkinensa ilman psykoterapeutteja, psykologeja, parisuhdeterapiaa tai perheneuvontaa. Blogiteksteistä ym. kirjoituksista hän koosti kirjan Sanoinko sen ääneen (2021), jonka Docendo julkaisi. Kirja on ajatusmaailmaltaan ns. self-help kirja.

Tarinan kokemussankari ja tahtonainen on 35-vuotias kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, joka haluaa julkilausumattomista, yksityisistä tunnesyistä erota miehestä ilman että tästä on paljon haittaa hänen lapsilleen tai eksälleen. Ruuskasen tarina haastaa kulttuurisen kertomuksen ydinperheen hyvyydestä kaikissa tilanteissa suhteessa muihin vaihtoehtoihin.

Lukuisten, satojen jopa tuhansien, tykkäysten ja jakojen jälkeen sosiaalisessa ja muussa mediassa (Facebook, Instagram, Sanoinko sen ääneen -blogi, Ilta-Sanomat, Iltalehti, vauva.fi ym.) tästä tarinasta on vähitellen tullut ainakin osalle lukijoita, tykkääjiä, jakajia ja kirjanostajia itsestäänselvä ja kulttuurisesti hallitseva kertomus siitä, miten vahva nainen voi toimia oikeutetusti tunteiden pohjalta, eikä hänen tarvitse selitellä tekemisiään kelleen.

Ruuskanen itse korostaa sitä, miten hän bloginsa, kirjansa ja kokemustensa avulla voi auttaa muita vastaavanlaisissa tilanteissa olevia ja olleita.

Muodoltaan Ruuskasen tarina on ns. kääntymystarina, joko on tullut tutuksi mm. keskiaikaisista uskonnollisista pyhimystarinoista. Aluksi kirjoittaja on suuren kertomuksen takana, jota on kerrottu tuhansia vuosia eli niin kauan kuin ydinperheitä on tiettävästi ollut metsästäjä-keräilijä yhteisöistä lähtien. Sankarin omat tuntemukset omassa parisuhteessa johtavat hänet kuitenkin toisiin ajatuksiin. Hän haluaa irrottautua kulttuurin kahleista ja ilmoittaa kumppanilleen, että “minä haluan erota”. Ja se oli sitten siinä. Samalla tavalla esimerkiksi Pohjois-Amerikan metsäintiaanit ovat perinteisesti lopettaneet parisuhteensa.

Monien vaiheiden kautta vuoden aikana sankari päätyy kuitenkin uuteen, mutta entistä parempaan parisuhteeseen. Hän menee ensimmäistä kertaa elämässään kihloihin, antaa avioliittolupauksen uudelle kumppanilleen ja lopulta päätyy perustamaan uusperheen.

Kun kertomuksen kehä on kierretty ympäri, Tuuli-Elina Ruuskanen on oikeastaan lähtöpisteessä. Sen sijaan että hän olisi jatkanut onnellista sinkkunaisen tai käännynnäisen elämää hän on uudessa, hieman toisenlaisessa ydinperheessä. Tinder ja muut lyhytaikaiset seksisuhteet ym. ovat saaneet jäädä taakse.

Tuuli-Elina Ruuskanen on kertonut omaa Ero ydinperheestä muuttaa kaiken -tarinaansa (18.4.2021) mm. tällä tavalla:

“On kamalaa tunnustaa, että ei ole onnellinen (..) ja lähteä sitten lopulta tekemään ne muutokset, jotka tekevät sinusta onnellisen. (..)

Eroaminen ydinperheestä, jossa ei ole yleisesti hyväksyttäviä syitä erota eli alkoholi, pettäminen tai väkivalta, tuomitaan edelleen herkästi. (..) Ero teki minusta ehdottomasti paremman vanhemman. En kuitenkaan kannusta kaikkia eroamaan, koska eri ihmiset tulevat onnellisiksi eri asioista. “

Päätös erota oli Ruuskasen suuri kääntymys, jolle hän ei esitä sen kummempia perusteluita. Hän oli onneton ja päätös erota teki hänestä onnellisen. Hän kirjoittaa, miten “ero ydinperheestä muutti ajatusmaailmassani kaiken”, mutta mitä tämä kääntyminen merkitsi hänen eksälleen tai lapsilleen ovat toissijaisia suhteessa pään sisällä tapahtuneeseen myllerrykseen.