Eerikkilän urheiluopisto

Häme-Wikistä

Eerikkilän urheiluopisto sijaitsee Tammelan kunnassa, Ruostejärven rannalla. Sen keskeisintä osaamista ovat terveysliikunnan ja kokoushotellin palvelut, jalkapallon ja salibandyn valmennuskeskuksena toimiminen sekä koulutustoiminta liikunnan ja eräopastuksen alueilla.

Historiasta nykypäivään

"Suomalainen jalkapalloilu ei kehity, ellei Suomessa ole sille omaa valmennuskeskusta."  Tämä Palloliiton ensimmäisen puheenjohtajan Erik von Frenckellin ajatus vaikutti ratkaisevasti Eerikkilän Urheiluopiston perustamiseen vuonna 1949. Tammelassa sijaitsevan Saaren kartanon isäntä Erik von Frenckell myi omistamansa kartanon maista 17 hehtaaria Suomen Palloliitolle urheiluopiston perustamista varten. Paikka oli ihanteellinen jalkapallon valmennus- ja koulutustyötä ajatellen.
Jalkapallon asema on ollut Eerikkilän kehityksessä keskeinen, vaikka jo 1950 luvun alussa omistajuus siirtyi Suomen Palloliitolta itsenäisen omistajasäätiön, Palloilusäätiön haltuun.

Ensimmäisenä maajoukkueena Eerikkilässä vieraili vuoden 1952 Olympiajoukkue. Ympärivuotisen harjoittelun teki mahdolliseksi vuonna 1963 valmistunut maapohjahalli. Vuosien mittaan on rakennuttu runsaasti lisää liikuntapaikkoja sekä majoitus- ja ravintolatiloja. Tulevaisuuden kannalta hyvin merkittävä päätös oli Eerikkilän muuttuminen lakisääteiseksi urheiluopistoksi vuonna 1983. Täysimittainen jalkapallohalli otettiin käyttöön 1998.

Jalkapallohallin valmistuttua vanha liikuntahalli kunnostettiin ja aloitettiin yhteistyä Suomen salibandyliiton kanssa. Viimeisinnät vuosikymmenet ovat olleet vilkasta rakentamisen aikaa. Tähän mennessä ovat lisäksi valmistuneet päärakennus Frenckell (1992), majoitusrakennus Tammela (2002) sekä kolmannen sukupolven lämmitettävä keinonurmikenttä (2005).

Valmennuskeskuksena ja oppilaitoksena toimimisen lisäksi Eerikkilä palvelee myös matkailijoita ja yrityksiä.