E.W. Palander

Häme-Wikistä
Keskellä Edvard Palander puolisonsa Ottilian kanssa. Oikealla heidän vanhin tyttärensä Elli. Kuva: Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kokoelmat.

Lehtori E.W. Palander (1845-1914) toimi venäjän kielen opettajana Hämeenlinnan lyseossa. Hän asui perheineen nykyisin Palanderin talona tunnetussa talossaan kaksikymmentä vuotta (1884-1904).

Edvard Palander muutti Hämeenlinnaan 1880-luvun alussa, kun suomalainen normaalilyseo siirtyi sinne Helsingistä. Koulu siirtyi takaisin Helsinkiin jo vuonna 1887, mutta Palander oli kotiutunut Hämeenlinnaan. Palanderilla oli merkittävä asema kunnallismiehenä Hämeenlinnassa. Hän oli kaupungin valtuusmies vuosina 1889-94 ja 1897-99 sekä mm. rahatoimikamarin ja köyhäinhoitohallituksen puheenjohtaja. Palanderin aloitteesta Hämeenlinna sai vuonna 1890 raittiushotellin ja -ravintolan. Hän toimi Raittiusseuran puheenjohtajana monta vuotta. Palander toimi myös Hämeen Sanomien päätoimittajana. Suomenmielisinä Palanderit muuttivat nimensä Suolahdeksi. Heistä on saanut alkunsa laaja ja Suomen historiassa merkittävä Suolahden suku.

Palanderin koti oli kulttuurikoti, jossa vietettiin usein perhejuhlia ja kutsuja. Tuona aikana kotimusiikki oli tärkeimpiä huveja. Tästä ajasta kertovat illanvietoissa käytetty taffelipiano ja viulukotelo. Erityisen suosittuja olivat isännän, Edvardin, nimipäiväjuhlat, joita palvelusväki valmisteli monta päivää etukäteen. Normaalilyseon orkesteri saapui esittämään soittotervehdyksensä isännälle, oman koulun opettajalle. Mukana oli myös nuori ja lupaava viulisti Johan Christian Julius Sibelius.

Lähteet

  • Laitila, Inka-Maria: Palanderin talo - säätyläiskoti Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, 1999.
  • Hämeenlinnalaisia 1639-1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Karisto Oy, Hämeenlinna 1989.
Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.