Brita Henrikintytär (Heikkilä)

Häme-Wikistä

Pienistä kuvauksista avautuu yllättäviä ikkunoita menneiden aikojen ihmisten maailmaan.

Kun Vanajan pitäjässä asunut emäntä Brita Henricsdotter kuoli sotavuonna 1809 johonkin kuumetautiin niin kuin monet muutkin varsinkin tuona vuonna, kuvattiin tapahtuma Vanajan seurakunnan Kuolleiden ja haudattujen -luettelon kolmannessa sarakkeessa tähän tapaan:

“Brita Henricsdotter. Värdinnan från Idänpä Heickilä - död i feber - begrafven med klockor och bårkläde - 54 år gl”

Suomeksi sanottuna: Brita Henrikintytär, Idänpään Heikkilän emäntä. Kuollut kuumeeseen. Haudattu kelloja soittaen ja paarivaatteita käyttäen 54 vuoden ikäisenä.

Brita - tai Riitta - oli mahdollisesti umpisuomalainen, mutta virkakieli Venäjän vallan alla oli vielä pitkään ruotsi. Jopa ihmisten nimet olivat ruotsinkielisiä, vaikka arkiset kutsumanimet olivat supisuomalaisia. Brita oli lähtöisin hyvin läheltä Heikkilää, Hattulan Metsänkylästä. Hän oli siis naapurikylän tyttö.

Ensimmäisessä sarakkeessa oli tieto siitä, että hän on kuollut 26.3.1809 ja sen jälkeen, että hänet on haudattu 9.4.1809. Kerrotusta on pääteltävissä, että Brita oli syntynyt vuonna 1755. Hautajaisia valmisteltiin kaksi viikkoa eli 14 päivää, mikä on pitkä aika.

Britan yhteiskunnallista asemaa kuvaa se, että hautajaisten aikana soitettiin kirkonkelloja, jolloin kaikki seurakuntalaiset tiesivät jonkin huomattavan henkilön haudatun. Kirkossa olleet myös näkivät, miten hänet oli peitelty seurakunnan arvokkaisiin paarivaatteisiin. Ja mitä ilmeisimmin kirkon lisäpalvelut oli hinnoiteltu erikseen niin kuin tapana oli.

Brita Henrikintytär oli ollut kaksi kertaa naimisissa. Ensin Johan Johanssonin kanssa ja sitten Henrik Anderssonin (1744 - 1798) kanssa, mistä avioliitosta hänellä oli viisi lasta.

Yksi asia Kuolleiden ja haudattujen -luettelossa ihmetyttää. Yleensä kuvauksessa todetaan, että kuollut oli leski tai ‘enka’, jos puoliso oli kuollut. Tässä tapauksessa sitä ei mainittu. Hänellä ei ehkä ollut Heikkilän tilalla lesken statusta, vaikka hän oli Juhana Idänpään-Heikkilän isoäiti.

Lähteitä

Riitta Heikintytär. Geni ([1])

Heikki Antinpoika Idänpää-Heikkilä. Geni ([2])

Vanajan seurakunta. Kuolleiden ja haudattujen luettelot (1767-1827). Finna ([3])