Baari Lahden Kivistönmäellä

Häme-Wikistä

(8.7.2013, talletettu wikiin 2014)

Lahden ravintola ja baari historiasta kysyisin, eli nykyisen Eerikan paikalla Kivistönmäellä oli ennen Osuuskauppa, vaan oliko siinä jo 60-70 -luvulla "Hilton" nimellä kutsuttu baari, vai missä se oli? Tästä on usein ollut eriäviä muistikuvia

Vastaus

Kävimme läpi Lahden historiaa käsitteleviä kirjoja, mutta niistä ei löytynyt tietoa nykyisen Erikan paikalla olleesta baarista. Kyselimme asiaa myös vanhoilta kirjaston työntekijöiltä ja muutamilta muiltakin. Yksi ihminen oli sitä mieltä, että Erikan paikalla todella oli baari, jota kutsuttiin Hiltoniksi.

Koska historiakirjoista ei saatu asiasta tietoa, tutkimme myös vanhoja Lahden puhelinluetteloita. Niistä selvisi ainakin jotain varmaa tietoa. Nykyisen ravintola Erikan osoite on Lahdenkatu 46. Samalla paikalla olleen rakennuksen osoite oli aiemmin Savon Valtatie 32. Ensimmäinen maininta tällä paikalla olleesta baarista löytyy vuoden 1962 puhelinluettelosta. (Vuoden 1961 puhelinluetteloa ei kirjastossa ole.) Vuoden 1962 puhelinluettelon mukaan tällä paikalla toimi yksi Lahden Osuuskaupan baareista, joita kutsuttiin LOK-baareiksi. Sen perusteella, mitä itse muistelet ja mitä mekin olemme saaneet kyselyjemme avulla selville, tämä Osuuskaupan baari on varmaankin ollut juuri Hiltoniksi kutsuttu baari. Viimeisen kerran tämä LOK-baari mainitaan vuoden 1983 puhelinluettelossa. Vuoden 1984 puhelinluettelossa baarin nimi on jo Erika. Tosin Erikakin löytyy E-osuuskunta Ekan baarien ja ravintoloiden luettelosta.

Samassa rakennuksessa kuin LOK-baari toimi myös Osuuskaupan myymälä. Viimeisen kerran tämä myymälä mainitaan puhelinluettelossa vuonna 1976.

Tiedätkö lisää tästä aiheesta? Jätä viestisi tähän.