Aulangon maastopyöräilyreitit

Häme-Wikistä

Aulangon maastopyöräreitti - talvireitti

Aulangon näkötorni linnavuorella
Aulangon maastopyöräreitin merkinnät
Aulanko lehtikuusikujanne


Aulangon vanhassa puistometsässä luonnonsuojelualueella kulkee merkitty maastopyöräreitti Aulangon linnavuoren jylhässä maastossa. Noin 6,5 km pituinen reitti sijaitsee Metsähallituksen ja Hämeenlinnan kaupungin maa-alueilla. Lyhyempi talvireitti on noin 5 km. Reitin teko alkoi vuonna 2019 ja mukana sitä tekemässä olivat Metsähallitus, Hämeenlinnan seudun 4H ja Tawast Cycling Club TCC.

Reitti lähtee Aulangon luontoliikuntakeskuksen parkkipaikan vierestä ulkoilureitin/hiihtoladun toiselta puolelta. Lähtöpaikkaa ei ole erityisesti merkitty, joten lähtöä voi olla vaikea huomata. Metsän laidassa on tumma puupaalu, jossa on punainen heijastin ja maastopyörän merkki. Alueella ei vielä ole reitin karttaa tai opastetta.

Aulangon alueella liikkuu paljon ulkoilijoita. Se on Kanta-Hämeen suosituin luontoliikunta-alue. Olethan huomaavainen muita kulkijoita kohtaan ja huomioit maastopyöräilijän etiketin. Lumisina talvina reitti ylittää hiihtoladun useassa kohdassa ja kulkee sen sivussa kahdessa kohdassa erikseen tampattua polkua. Reitti ylittää myös Aulangon rengastien, jossa on liikennettä. Reitti ylittää myös hevosreitin.

Aulanko on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaksi luokiteltua valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta ja Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa. Aulanko on ollut 10 000 vuotta sitten Yoldian meren rantaa. Puistometsän rakentaminen alkoi 1880-luvulla ja se saatiin päätökseen pääosin 1910. Puiston vanhimmat puut ovat yli 140 vuotiaita.

Nimi Aulanko maastopyöräreitti - talvireitti
Matkan pituus Merkitty reitti talvella noin 5 km. Kesto 30 min - 1 h

Suositeltu kulkusuunta myötäpäivään.

Reitti Maastopolkua 95% ja ulkoilureittiä & kapeaa tietä 5%
Taso Paikoitellen fyysisesti vaativa maastopyöräreitti. Reitti kulkee Aulankovuoren maastoissa, joten korkeuserot ovat suuria ja mäet haastavia. Lumisina talvina reitti ei ole tekninen, juurakot ja kivet ovat lumen alla.
Kuvaus Aulangon maastopyöräreitti kulkee Aulangon puistometsässä, Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa. Se lähtee Aulangon ulkoilumajan parkkipaikalta ja kulkee merkittyä polkua pitkin Aulangon näkötornille ja maisematasanteelle, josta hieno näköala kansallismaisemaan. Reitti jatkuu ohi vanhan laskettelurinteen. Talvella reitti kulkee lyhyen matkan hiihtoladun sivussa ja kääntyy sitten ylös oikealle kohti vanhaa Ruutikellarin aluetta. Reitti kääntyy oikealle ylös metsään juuri ennen vanhaa kiviaitaa. Tästä kohtaa puuttuu nuolimerkki. Melko jyrkän ja pitkän mäkiosuuden jälkeen reitti kulkee aivan luonnonsuojelualueen reunaa ja ylittää hiihtoladun. Reitti sivuaa hiihtolatua ja kääntyy vasemmalle menee mäkeä alas sähkölinjaa pitkin. Reitti jatkuu kohti Joutsenlampea, mutta kääntyy alas juuri ennen rengastietä ja jatkuu sen sivuitse. Reitti kääntyy ylös oikealle ja se ylittää ensin rengastien ja nousee suoraan mäkeä ylös pähkinäpuiden alitse. Reitti kääntyy vasemmalle vanhaa lehtikuusikujaa myöten, sitten se kääntyy oikealle polulle ylittää hiihtoladun ja vähän sen jälkeen rengastien. Reitti kulkee hevosreitin yli ja laskee alas takaisin Linnasen tien varteen. Talvella ajetaan tietä pitkin, ei hiihtolatua. Reitti on erityisen tunnelmallinen pimeään aikaan, heijastavat opasteet näkyvät hyvin lampun valossa.

Huom! Myös puistometsän alueen hiekkapäällysteisillä poluilla saa pyöräillä, joten pidemmänkin pyöräilyn saa alueella tehtyä. Tosin lumisina talvina ne ovat lumen peitossa.

Palvelut Pyörien vuokraus, opastettuja palveluita ryhmille ja vuokrasaunat -

Aulanko Outdoors, Katajistontie 1
Kahvila (avoinna talvella la & su klo 11-16) ja vuokrasauna -
Aulangon luontoliikuntakeskus
Kota ja lintujen ruokintapaikka parkkipaikan vieressä
Avantouintipaikka, kesällä uimaranta ja soutuvene lainattavaksi.
Aulangon Tornikahvila avoinna kesäisin
Kylpylä-Hotelli Scandic Aulanko
Majoitusta Aulangolla Evon Luonto

Soveltuvuus Reitti soveltuu kokeneille ja hyväkuntoisille pyöräilijöille ja niille, jotka nauttivat kauniista luonnosta, vanhoista puista ja upeista maisemista ja joita ei harmita tunkata mäissä
Suositellut lähtöpaikat Aulangon luontoliikuntakeskuksen parkkipaikka.

Osoite Linnanen 77, 13220 Hämeenlinna.
Reitille pääsee myös poluilta Aulangon tien varrelta, Sairiosta ja Hätilästä. Myös hotellilta on lyhyt matka reitin varrelle.
(Tästä tekeillä kartta erikseen...) Hämeenlinnan rautatieasemalta on Aulangolle reitin varteen matkaa noin 2,5 km ja lähtöpaikkaan noin 5 km.

Välimatkoja Lähtöpaikka - Aulangon näkötorni n. 1 km - Joutsenlammen kulma -n. 3 km
Merkinnät Reitti on merkitty puupaaluilla, joissa on punaiset heijastimet ja maastopyörämerkit.
Kartat Reitin kartta löytyy Retkikartta palvelusta ja Metsähallituksen Luontoon.fi Aulanko kartat sivuilta. Alueen polut on kuvattu Open Street Mapissa . Reitti löytyy myös TrailMapissa, josta löytyy polkuosuuksien tarkemmat tasoluokitukset.
Korkeusprofiili
Korkeuskayra Aulanko maastopyorareitti talvi.JPG
Korkein kohta 155m
GPX - jälki Ladattavissa Jälki.fi palvelusta
Kohteet matkan varrella Aulangon linnavuoren laella on arkkitehti W. Aspelinin suunnittelema, 1907 valmistunut graniittinen näkötorni, näköalapaikalta on kaunis näkymä kansallismaisemaan. Läheltä vievät kiviportaat Karhuluolalle, jossa Karhuperhe patsas. Joutsenlampi, jonka ympärissä puulajipolku ja kesäisin jäätelökioski.

Lisätietoja historiasta kiinnostuneet löytävät RKY - tietokannasta.

Ylläpitäjä Metsähallitus, talvella vapaa-ehtoiset talkoolaiset Tawast Cycling Club TCC, Tavast Trail Club ja Hämeenlinnan Latu
Turvallisuustiedot .... tulossa ...
Aulangon maastopyöräreitin kartta. Oikean alakulman silmukka Lusikkaniemen lähellä ei kuulu talvireittiin. Lähde: Retkikartta, selkokartta
Aulangon linnavuoren näköalapaikka

Jatkossa - lisää pyöräilykuvia reitiltä. Video.