Asuntomessut 2007

Häme-Wikistä
Kuvaaja: Mervi Koski

Hämeenlinnan asuntomessut järjestettiin 13.7.-12.8.2007. Asuntomessualue sijaitsee Harvoilanmäellä noin neljä kilometriä keskustasta itään Ruununmyllyn kaupunginosan läheisyydessä. Alueen liepeillä on myös vanha Kruununmylly, johon asuntomessukesänä avattiin kahvila ja ravintola. Harvoilanmäki aloitti Siirin kaupunginosan rakentamisen. Uuteen kaupunginosaan on arvioitu muuttavan aluksi noin 300 asukasta. Asukasmäärän on ennustettu nousevan 1900 henkeen.

Messutalot hämäläisellä kylänraitilla

Messuille oli tutustumista varten rakennettu 37 omakotitaloa, neljä kytkettyä pientaloa, seitsemän paritaloa sekä viisi kerrostaloa. Rakennuttajina oli yksityisiä henkilöitä, talotehtaita sekä rakennusliikkeitä. Alueen talot on tehty vaihtelevista materiaaleista. Niiden ulkonäkö vaihtelee perinteisistä moderniin. Osa taloista on harja-, osa pulpetti- tai aumakattoisia. Messujen järjestäjinä toimivat Hämeenlinnan kaupunki ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut. Messujen avulla kaupunki haki uusia asukkaita, yrittäjiä ja turisteja.

Teemana oli suunniteltu, perheen tarpeet huomioon ottava luonnonläheisyys ja yhteisöllisyys. Kantavana ideana oli rakentaa hämäläinen kyläraitti, jonka varrelle talot rakennettiin katuun kiinni. Talojen julkisivuja yhdistävät aidat, jotka sovitettiin yhteensopiviksi värein ja materiaalein. Monet taloista oli sisustettu ammattivoimin. Tavoitteena oli luoda tunnelmallinen katutila. Samoin asuinalue ja luonto pyrittiin yhdistämään harmoniseksi kokonaisuudeksi. Pääraitit Honkarinne ja Kaskikaarre on kestopäällystetty. Kummallakin puolella katua kulkee reunakivin korotetut jalkakäytävät. Katujen keskivaiheille tehtiin luonnonkivistä katetut aukiot.

Messualue

Messupolku on kevyen liikenteen reitti, joka toteutettiin sorapintaisena ja osin heinää kasvavana muistona alueen entisestä käytöstä. Messualueelle sijoitettiin neljä puistoa, joista jokaisella on oma profiilinsa. Kivenkolo on pieni luonnonmukainen kivikko, jonka alueella on tavoitteena säilyttää sammaloitunut kivikko ja aluskasvillisuus. Kortteenpuisto sijaitsee keskeisellä paikalla, koska se toimii leikkipuistona. Hiirenportaanpuisto jakautuu kolmeen eri kasvillisuusalueeseen. Sen valoisa rinne sopii mainiosti eväsretkien pitoon. Suurin viheralueista on Harvoilanmäen puisto, jonka korkeimmalle kohdalle on pystytetty ympäristötaideteos nimeltä Punainen aurinko.

Oheiskohteet

Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteena oli Kruununasunnot Oy:n hallinnassa oleva ja Linnankasarmilla sijaitseva asuinrakennus Vanajaveden äärellä. Perusparannuskohteena ollut 1880-luvun hirsitalo on aiemmin toiminut puolustusvoimien virka-asuntona. Näyttelyhuoneisto oli sisustettu ajan tyylin mukaisesti. Näytteillä oli myös 1913 rakennetussa talossa entisöity porraskäytävä taideteoksineen. Tämä oheiskohde oli niin suosittu, että kävijöitä oli kaikkiaan 23 500. Samalla alueella sai tutustua laiturin päälle rakennettuun rantasaunaan.

Toinen oheiskohde esitteli, miten kerrostaloon on mahdollista rakentaa jälkikäteen hissi. Hanke toteutettiin Kone Hissit Oy:n ja Kiinteistöliiton yhteistyönä. Tarjolla oli myös tietoa taloyhtiön kuntotodistuksesta, energiatehokkuudesta, väestönsuojista sekä vanhusten opastuksesta.

Lähteet

  • Asuntomessut Hämeenlinnassa: loppuraportti. Hämeenlinna 2007.
  • Kasurinen, Ulla: Asuntomessut – näyttävä avaus uudelle asuinalueelle. Hämeenlinna-Wanaja : Kotiseutujulkaisu LV 2007, s. 34-35
  • Meidän talo 2007: 7b: Huomisen koti, s. 46-125
  • Tekniikan maailma 2007: 5E, s. 28-36