Annu Eklund

Häme-Wikistä

Annu Eklund on kuvanveistäjä ja taidemaalari, joka on syntynyt Vanajassa 28. huhtikuuta 1932. Hän on valmistunut kuvanveistäjäksi Vapaasta Taidekoulusta 1967. Hän on hyödyntänyt taidemaalarin töissään ABC-piirrustuskoulusta vuosina 1951–1953 saamiaan oppeja  .

Eklund työskentelee puun, pronssin ja raudan lisäksi myös valokuvan ja videon kanssa, eikä kaihda teoksissaan yllätyksellisempiäkään tekniikoita ja materiaaleja, kuten katiskaverkkoa tai sanomalehteä. Hänen kuvanveistotaiteessaan niin perinteiset kuin modernistiset piirteet ovat pitkälti kietoutuneina yhteen.

Impulssi teoksen synnyttämiseen tulee useimmiten muutoksesta taiteilijan elämässä tai ympäristössä. Eklund osaa leikata hetken tai sen tunnetilan, kuten esim. hänen musiikkiaiheisissa töissään. Liikkeen kuvaamista hän on tallentanut esimerkiksi veistoksessaan Lentävä lääkäri, jolle löytyy tekijää innoittanut esikuva taiteilijan kotikaupungista. Taitelija on itse harrastanut voimistelua, ja voimistelevia ja urhelijoita esittävät figuurit lienevätkin hänen tunnetuimpiaan. Eklundin tuotannolle on tyypillistä deformoitu ja ohueksi muotoiltu figuurin käsittely. Taiteellisten pyrkimysten yksi keskeisimpiä nimittäjiä on muodon pelkistys.

Monipuolisen taiteilijan teoksia löytyy lukuisista eri kokoelmista, myös Hämeenlinnasta. Vuorentaan kappelissa voi nähdä Eklundin vuonna 1987 tekemän seinäreliefin Hyvä paimen. Ahveniston hautausmaan muistolehdossa on hänen suunnittelemansa In memorian -muistomerkki. Eklundin käsialaa on myös Sibelius-seuran vuosittain jakama syntymäkotimitali.

Teoksia

  • Elämän kuvat. Veistoksia, maalauksia, piirustuksia; sculptures, paintings, drawings. Hämeenlinna. Hämeenlinnan taidemuseo. 1992. ISBN 952-9556-13-6

Lisätietoja

www.vapaataidekoulu.fi/

fi.wikipedia.org/wiki/ABC-piirustuskoulu

www2.siba.fi/sibelius-seura/

Lähteet

Eklund, Annu 1992: Elämän kuvat. Veistoksia, maalauksia, piirustuksia. Hämeenlinnan taidemuseo. ISBN 952-9556-13

Hämeenlinnalaisia 1639–1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki. 1989. ISBN 952-90045-2

www.kuvataitelijamatrikkeli.fi

www.sculptors.fi/kuvanveistajat/eklund