Anni Polva

Häme-Wikistä
Anni Polva kotimaisemissaan Lovojärven rannalla

Kirjailija Anni Polva (Polviander, os. Heinonen) syntyi Pietarissa 6.1.1915 ja kuoli Turussa 23.7.2003. Anni Polvan vanhempien koti oli syntymän aikoihin Raivolassa, josta käsin perheen isä kävi töissä Pietarin Suomen asemalla. Lapsuutensa ja nuoruutensa Anni Polva asui Tampereella, mutta kesät hän vietti perheensä kanssa Lammin Lovon ja Hietosten alueella, josta hänen sukujuurensa olivat. Anni Polva oli tuottelias viihde-, nuorten- ja lastenkirjojen kirjoittaja. Lammilaisia maisemia, tapahtumia ja ihmisiä hän on kuvannut teoksissaan Kun olin pieni (1986) ja Elettiin kotirintamalla. Anni Polvan aviomies oli teknikko Unto Polviander, ja perheeseen syntyi viisi lasta.

Ladataan karttaa...

Lammilaista sukua

Anni Polvan vanhemmat olivat kotoisin Asikkalasta ja keskenään pikkuserkuksia, mutta molempien sukujuuret ovat Lammilta. Anni oli Muikkuparran sukua Lammin Hauhialasta. Hänen isoäitinsä oli Gustaava Muikkuparta. Polvan isoisä, joka oli syntyisin Hannulan talosta Lammin Kenkienmäestä, oli rakentanut sepänpajan Lovojärven rannalle. Tälle Sepänmäeksi kutsutulle paikalle Annin isä rakensi talon, joka on yhä paikoillaan. Elämä Lammilla oli maalaiselämää lehmineen ja muine kotieläimineen. Kirjassaan Kun olin pieni Anni Polva kuvaa elävästi lapsuuttaan Lammilla.

Kirjailijaksi

Anni Polva oppi varhain lukemaan ja luki kaiken, minkä käsiinsä sai. Koulussa opettaja pyysi Annia kertomaan tarinoita tunnilla. Isän veli ymmärsi Annin kirjoittamishalun ja hän toi nuorelle kirjailijanalulle vahakantisen vihon, johon Anni kirjoitti nimensä verellä. Koulusta päästyään Anni työskenteli kirjanpitäjänä, tarjoilijana ja kutojana. Sodan aikana aviomiehen ollessa rintamalla Anni odotti toista lastaan. Sota-ajan puutetta helpottaakseen hän päätti keksiä ammatin, jota voisi tehdä kotona. Kirjassaan Elettiin kotirintamalla hän kertoo:"Olen koko ikäni kertoillut ja keksinyt satuja ja koulussa olin hyvä aineenkirjoittaja, joten ajattelin yrittää, osaisinko ehkä kirjoittaa kirjan, jonka joku kustantaja huolisi. Siis joko kirjailijaksi, ja jos en siihen pystyisi, niin sitten ompelijaksi." Ensimmäinen romaani Rakasta minua hiukan julkaistiin vuonna 1945 lokakuussa, ja se myytiin loppuun jouluun mennessä. Kirjoja syntyi joka vuosi; ne eivät kenties olleet kriitikoiden mieleen, mutta yleisö piti Anni Polvan huumorista, omapäisestä sankarittaresta ja kirjojen elämänmyönteisyydestä.

Paitsi aikuisten romaaneja, Polva kirjoitti myös lasten- ja nuortenkirjoja. Hänet tunnetaan erityisesti Tiina-sarjasta, jota hän kirjoitti vuosien 1954 ja 1986 välillä. Tiina-hahmossa Polva kertoo kuvanneensa paljon omaa persoonaansa, vallatonta ja sanavalmista tyttöä. Anni Polva sai kolme Plättä-palkintoa, jonka hänelle äänestivät kirjastoa käyttävät lapset. Vuonna 2000 Anni Polva sai Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnon. Polvan kirjojen yhteispainos lähenee jo kolmen miljoonan rajaa.

Lähteet

Anni Polva, Kun olin pieni. Hämeenlinna 1986. ISBN 951-23-2310-9

Anni Polva, Elettiin kotirintamalla. Hämeenlinna 1981. ISBN 951-23-1803-2

http://www.karisto.fi/portal/suomi/kustannusliike/kirjailijat/?aid=41&action=kirjailija