Anja Akkanen

Häme-Wikistä

Runoilija, ravitsemusalan ammattilainen Anja Akkanen (s. 1970) julkaisi v. 2012 esikoiskokoelmansa Riisutut sanat. Akkanen asuu Hausjärven Ryttylässä suurine perheineen, johon kuuluu miehen ja hänen itsensä lisäksi neljä lasta, joista kolme vanhinta on tyttöjä. Runoilija kertoo perheen kissan ja koirankin olevan narttuja, joten perhe on naisvaltainen.

Anja Akkanen kirjoittaa kustantajansa Mediapinnan sivustolla, ettei hän ole ollut kovin kirjallinen ihminen. Hän ei ole peruskoulun jälkeen sen kummemmin lukenut kuin kirjoittanutkaan. Muutokset elämässä saivat hänet kuitenkin tarttumaan kynään 2010-luvulla.

Syksyllä 2012 hän suoritti Avoimessa yliopistossa kirjoituskurssin ja sen palautteen pohjalta hän kokosi runokokoelman kasaan.

Riisutut sana

Monet runoista kuvaavat runoilijan rakastavaa, eroottista suhdetta aviomieheensä. Ne tuntuvat jopa hyvin henkilökohtaisilta niin, ettei kaikkia runoja ole helppo ulkopuolisen aina täysin ymmärtää.

Kokoelman keskellä on muun muassa tällainen runo

Naisen tuoksu lempeä
iho kuin hunajasade
vagina pumpulinpehmeä
tulet minuun
minä imeydyn sinuun
kaikki on hyvin
kaikki on niin hyvin.

Runoissa toisinaan melkein pakonomaisesti tartutaan, takerrutaan toiseen ihmiseen, mikä luo turvallisuutta. Turvattomuutta elämään tuo sairaus, se ettei lääkäri ole luvannut kovin paljon aikaa elää.

Teokset

Riisutut sanat : runokokoelma. 2012. ISBN 978-952-235-515-7