Anders Mårtensson (Loinen)

Häme-Wikistä

Mitään karumpaa kohtaloa kellään - tai millään perheellä - voi tuskin olla kuin joutua asumaan vieraiden ihmisten nurkissa! 1700 -luvulla se oli tavallista - ja tällaisia ihmisiä kutsuttiin loisiksi.

Yleensä loiset olivat yksineläjiä kuten Vanajan pitäjässä 1700-loppupuolella elänyt Anders Mårtensson, joka kuoli vuonna 1810. Häntä ei kuitenkaan haudattu Vanajan hautausmaalle, mikä viittaa siihen, ettei hänelle ollut tilaa tässä majatalossa vaan hänet haudattiin Hämeenlinnan köyhien maalle, joka oli varsinaisen hautausmaan ulkopuolella.

Kuolleiden ja haudattujen -luettelossa todetaan, että Anders kuoli vanhuuteen 77 vuoden ikäisenä. Ja olipa hän ollut naimisissakin! Tämä herättää ajatuksen siitä, että ehkä Mårtensson ei ollut aina ollut loinen vaan ehkä hänellä oli joskus ollut jokin ammatti, sillä Idänpäässä asui esimerkiksi lukuisia suutareita tuohon aikaan. Vuokramökissä asuvia käsityöläisiä kutsuttiin itsellisiksi. On mahdollista että hän oli vaimoineen ollut itsellinen pienine punaisine tupineen, peltotilkkuineen ja ryytimaineen.

Lähteitä

Vanajan seurakunta. Kuolleiden ja haudattujen luettelot (1767-1827). Finna ([1])

Loinen (yhteiskunta). Wikipedia ([2])

Itsellinen. Wikipedia ([3])