Ahtiala

Häme-Wikistä
valokuvassa hiekkatie kevättalvella, sähköpylväitä, vasemmalla peltikattoinen rakennus ja kuusi.
Näkymä Ahtialan työväentalon kohdalta Alasenjärvelle. Pirjo Kaarkoski, 1979. Kuva: Lahden kaupunginmuseon kuva-arkisto

Paikannimen historia

Ahtialassa on ollut kiinteää asutusta jo rautakaudella. Ahtiala tunnettiin aikoinaan myös Nastolan vanhimpana kylänä, ja kirjallisissa lähteissä se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1461. Lahden kaupunkiin Ahtiala liitettiin vuonna 1956.

Ahtiala nimi viittaa satakuntalaiseen ja länsihämäläiseen alkuperään. Se lienee otettu käyttöön jo varhaisella eräkaudella. Hämeessä tunnetaan useita muitakin Ahtiala paikannimiä. Ahtiala nimen taustalla lienee jo pakanuuden ajalla tunnettu henkilönnimi Ahtia. Siitä on saatettu johtaa talon tai omistuksen nimi Ahtiala.

Paakkolanmäki

Ahtialassa sijaitsi Paakkola niminen torppa, joka antoi nimen myös torpan viereiselle mäelle. Torppa kuului Herrasmannin taloon.

Paakkolanmäeltä on löydetty jäänteitä kolmesta rautakautisesta asuinpaikasta. Radiohiiliajoitusten mukaan asutus alkoi Paakkolanmäellä nuoremmalla roomalaisajalla (200-400 jKr) ja jatkui merovinkiajalle (600-800 jKr).

Ristimäki

Ristimäeltä on löydetty rautakautisia liesiä. Ne on ajoitettu viikinkiajalta (800-1050 jKr) ristiretkiajalle (1050-1150/1300 jKr).

Ristimäki paikannimet ovat joissakin tapauksissa viitanneet pakanuuden aikaisiin hautausmaihin. Ahtialan Ristimäeltä ei ole löydetty mitään tällaiseen viittaavaa.

Ristimäki tunnetaan myös Tyrninmäkenä. Nimitys tulee läheisestä Tyrnin talosta.

Lähteet

  • Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994. ISBN 951849391X