Maija Pitz-Koponen

Häme-Wikistä

(s. 1957)

Tietoa kuvataiteilijasta

Lahtelainen kuvataiteilija (akryyli, guassi, liidut, tempera ym.), muotoilija ja KM (käsityötiede). Toimii nykyisin päätoimisena kuvataiteilijana.
Syntynyt Helsingissä, muuttanut Lahteen 1990-luvun puolivälissä. Asunut myös Hollolassa.

Maija Pitz-Koponen on käynyt Vapaa taidekoulua Helsingissä (1976) sekä Vedic Art -taidekoulua Ruotsissa vuodesta 1996 lähtien.
Hän on myös valmistunut kultasepäksi Saksassa vuonna 1984 (Staatliche Zeichenakademie Hanau), käynyt Taideteollisen Korkeakoulun metallitaiteen täydennyskoulutuksen (1985-87) sekä Lahden Muotoiluinstituutin opettajakoulutuksen 1989-90.
Lisäksi hän on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi (käsityötiede) Helsingin yliopistosta vuonna 2000.

Vuonna 2006 taiteilija perusti yksityisen taidekoulun Vedic Art Akatemian Lahteen. Koulu tekee yhteistyötä ruotsalaisen kuvataiteilijan ja Vedic Artin perustajan Curt Källmanin kanssa.
"Kouluni on avoin kaikkien alojen taiteilijoille ja taiteen harrastajille", Maija Pitz-Koponen toteaa.

Tie kuvataiteilijaksi

"Työskentelen ammatikseni kuvataiteilijana, mutta en ole ollut siinä toimessa vielä kovin pitkään, vasta vuodesta 2000. Ensimmäiset ammattiin liittyvät suunnitelmani olivat tulla kuvataiteilijaksi. Aloitin kuvataiteen opinnot 70-luvun puolivälissä Vapaa Taidekoulussa iltalinjalla Helsingissä. Lähdin kuitenkin jo hyvin pian Saksaan ja jatkoin siellä ammattiopintojani taideteollisuusalalla, opiskelin pitkiä perinteitä ylläpitävässä, mutta taiteellisesti uudistusmielisessä Staatliche Zeichenakademie Hanau -nimisessä oppilaitoksessa Frankfurtin lähellä korumuotoilua ja -valmistusta. Opintojen taiteellinen puoli osoittautui hyvin mielenkiintoiseksi ja inspiroivaksi. Opin paljon myös kuvallisen ilmaisun tapoja ja tutustuin sitä kautta soveltavaan estetiikkaan, jota Keski-Euroopassa pidettiin taideopintojen tärkeänä osana. Astuin mielenkiintoiseen esteettis-visuaalisen kielen maailmaan, joka avautui minulle tietoisesti vasta monia vuosia myöhemmin. Oma tekeminen sai uutta sisältöä, joka vei mennessään. Korut olivat minulle pientä miniatyyritaidetta, joiden suunnittelusta ja tekemisestä nautin suunnattomasti. Itse asiassa koko muotoilumaailma oli täynnä kuvataiteen elementtejä, enkä ole koskaan pystynyt erottamaan niitä toisistaan."

Vuonna 1984 Maija Pitz-Koponen palasi takaisin Suomeen ja perusti oman korustudion Helsinkiin: "Sain toteuttaa vapaasti ideoitani, pidin näyttelyitä ja osallistuin kilpailuihin."
Hän jatkoi myös taiteen opintoja Taideteollisessa Korkeakoulussa, metallitaiteen täydennyskoulutus-ohjelmassa. 1990-luvun alussa hän siirtyi alansa opetustehtäviin Lahden Muotoiluinstituuttiin koru - esinemuotoilun opettajaksi ja myöhemmin ammattikorkeakoulun myötä yliopettajaksi. Samanaikaisesti hän syventyi entistä perusteellisemmin estetiikan saloihin Helsingin yliopistossa. Noihin aikoihin hän perusti miehensä hopeaseppä Pekka Koposen kanssa myös koru- ja esinealanmuotoiluyrityksen.
"Olin alkanut kaivata tietoa taiteen henkisyydestä, mutta en löytänyt sitä yliopistolta. Kolusin taide- ja muotoilukirjastoja maailmalla ja kävin estetiikan seminaareissa kuuntelemassa yhtä ja toista maailmalta tullutta luennoitsijaa, mutta mistään ei tuntunut löytyvän sitä mitä hain ja ennen kaikkea koin."

1990-luvun puolivälissä löysin jotain uutta ja itseäni kiinnostavaa taiteen alueelta, ja se oli Vedic Art, taiteen seitsemäntoista prinsiippiä. Kyseessä on transsendenttinen ja meditatiivinen luovan olemisen tila taiteen tekemisen prosessissa. Ehkä sitä voisi kuvailla vaikkapa taiteen joogaksi. Samalla tutustuin tämän uuden löydön taustahahmoon ruotsalaiseen kuvataiteilijaan Curt Källmaniin. Hänen Ruotsissa, Öölannissa toimivassa taidekoulussaan koin jotain mihin en ollut törmännyt vielä missään muualla kuin omissa kokemuksissani, mutta en kyennyt pukemaan sitä sanoiksi enkä käsittämään sitä, enkä tietoisesti tarttumaan siihen. Siellä puhuttiin ihmismielen tietoisuudesta ja luonnon korkeammista tietoisuudentasoista taiteen tekemisen prosesseissa. Palasin takaisin opintojeni alkuun ja aloitin kuvataiteen uudelleen. Näin ympyrä sulkeutui ja pääsin askeleen eteenpäin. En ajatellut enää mitään muuta kuin kuvien maalaamista. Kun teen taidetta niin hengitän siitä elämää. Sama tietysti pätee kaikkeen muuhunkin luomiseen, mutta halusin keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Tällaista kokonaisvaltaista ja syvää hiljaisuuden tilaa sekä kosketusta itseen en ollut aikaisemmin kokenut. Nyt osaan opettaa tätä taitoa myös muille, jakaa sitä niille, jotka etsivät taiteesta elämää. Voin sanoa, että tietoisuuden mukaan tuleminen taiteeseeni on paljon enemmän kuin olen osannut koskaan tekemisiltäni odottaa."

Kokemuksellisuus tärkeintä

"Filosofisesti ajatellen lähestymiseni taiteeseen on ehkä lähinnä romantiikan aikakaudella vallinnutta käsitystä ihmisen ja luonnon (=jumaluus) ykseydestä, mutta käytännössä tänä päivänä syntyvän taiteen yhteydessä en kuitenkaan tarkoita luonnon ulkoista jäljittelemistä, vaan maalausprosessia, sitä mielen abstraktimpaa transsendenttista luovan olemisen tilaa. Tyylillisesti ehkä joku muu osaisi määritellä paremmin tekemisiäni, mutta ilmaisussani yhdistyy monella tavalla abstrakti ja realistinen. Kuvani ovat kaiken kaikkiaan monitulkinnallisia, enkä yleensä osoita mitään erityistä tapaa lähestyä niitä. Kokemuksellisuus on tärkein, analyyttinen jää toisarvoiseksi. En myöskään tietoisesti edusta mitään tiettyä tyylisuuntaa."

Kokemuksia eheydestä ja harmoniasta

"Olen kiinnostunut sellaisesta tavasta ja asenteesta tehdä taidetta, jossa koen olevani vapaa kaikenlaisista rajoituksista. Samalla se antaa minulle voimia kulkea omia teitäni ja myös voimaa pysyä itsessäni. Silloin voin paremmin ymmärtää taidetta sekä elämää sen pienessä ja suuressa mittakaavassa. Haluan tarjota taiteeni kautta ihmisille kokemuksia eheydestä ja harmoniasta ulkopuolella vallitsevan kaaoksen sijasta. Taide, niin kuin kaikki muukin ympärillämme oleva on ilmaistua tietoisuutta. Jos taiteen katsojat kokevat ilon ja vapautumisen tunteen katsoessaan taideteoksia, silloin taiteilija on mielestäni onnistunut välittämään jotain, joka koskettaa syvemmältä. Nimitän sitä sielun kosketukseksi."

Kuinka teokset syntyvät

"Koen maalaamisen kuin säveltäisin musiikkia. Se on värien ja muotojen harmoniaa, jota voi sisäisesti "kuunnella". Taideteokseni syntyvät näin sisäisistä impulsseista, eivät koskaan ulkoisen jäljittelystä. Työskentelen vuoroin työhuoneellani maalaten ja sen lisäksi vietän aikaa luonnossa maalaten, auringon, tuulen ja veden inspiroidessa luomisen prosessia. Toisinaan vain elämyksiä kokien, jotka inspiroivat minua. On ihanaa kokea luonnon läsnäolo luomisen hetkillä. Koen myös tätä samaa kaikkeudellista luontoyhteyttä työskennellessäni työhuoneellani.

Taiteen tekeminen on minulle tietoisuuden tila, jonka muuttumisen koen taiteen tekemisen prosessissa. Kun kaaoksen hetkellä alan kokea lisääntyvää ja syvää hiljaisuutta sekä onnellisuutta tiedän, että uutta on nousemassa. Olen päässyt hyvin lähelle itseäni ja tunnen sielunkosketuksen liikkeellepanevan voiman. Työskentelyni on spontaania ja intuitiivista. Sen avulla saavutan luovan olemisen tilan, vapaan ja rajattoman transsendenttisen tietoisuudentilan, jossa kaaos muuttuu ajallaan järjestykseksi. Se on meditatiivinen tila, joka tuottaa taidetta vapaasti, ilman ennalta suunniteltuja etenemissuunnitelmia.

Erilaiset kokemukset ovat minulle hyvin tärkeitä. Silloin kun kaikkein sisimpäni on läsnä, koko ympäristö muuttuu pyyteettömäksi värien ja muotojen maalaukseksi, astun sisään taiteeseen, olen siinä, hengitän sitä. Niinä hetkinä kaikki oleminen on vaatimattomassa arjessakin juhlaa.

Pidän eri paikoissa työskentelyä inspiroivana, käyn mm. vuosittain maalaamassa Öölannissa, Vedic Art -taidekoulussa jossa olen edelleenkin taiteenopiskelijana ja joskus teemme taidekoulun puitteissa työskentelymatkoja myös Espanjaan."

Taiteilijan Lahti

Lahdessa Maija Pitz-Koposella on hyvä työhuone ja työyhteisö, jossa taiteilija viihtyy ja voi toteuttaa suunnitelmiaan. Myös Lahden luonto ja kulttuurielämä miellyttävät taiteilijaa:
"Rakastan vettä ja Lahdessa on paljon järviä, hienot rannat ja veneilymahdollisuudet. Kesällä Lahti on vihreä kaupunki. Ja täällä on vielä ihan oikea talvi ja paljon valkoista lunta. Nämä vahvat vastakohdat ovat elämyksellisiä asioita. Ne vaikuttavat hyvällä tavalla olemiseeni täällä. Lahdessa on myös sopivasti kulttuuritarjontaa ja jos haluaa jotain muuta, täältä on lyhyt matka minne tahansa lähikaupunkeihin."

Maija Pitz-Koponen on pitänyt lukuisia näyttelyitä kuvataiteen ja taideteollisuuden saralla sekä kotimaassa että ulkomailla.
Päijät-Hämeessä taiteilijan teoksia on esillä Lahden keskustan Sampo-pankissa.

Maija Pitz-Koposen kotisivut (avautuu uuteen välilehteen)