Hyppää sisältöön

Ulla Asplund

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Kuvassa Ulla Asplund 80-vuotispäivänään vuonna 2007

Lammilainen tekstiilitaiteilija, toimittaja ja kirjailija Ulla Asplund (os. Salin) syntyi Helsingissä 13.10.1927 ja kuoli Lammilla 9.4.2008. Hänen vanhempansa olivat Aino ja Johan Salin, jotka elivät suurimman osan elämästään Turengissa. Ulla ja Boris Asplundilla on kaksi lasta, Kaj Asplund ja Anne Konttinen. Ulla Asplund asui Helsingissä, Hangossa, Porissa, Hattulassa ja Lammilla. Lammilla Ulla Asplund asui vuodesta 1965 kuolemaansa asti.

Tekstiilitaiteilijasta toimittajaksi

Ulla Asplund toimi koristemaalarina Hangon Koristeviennissä. Tekstiilitaidetta hän teki Porin Puuvilla Oy:ssä vuosina 1956 – 1961. Hän aloitti vuonna 1959 osa-aikaisena päätoimittajana henkilökuntalehti ”Paali ja Pakka”- lehdessä ja päätoimisena vuodesta 1961. Ulla Asplund kirjoitti freelancerina kirjoittaen useisiin aikakauslehtiin, naistenlehtiin ja viihdelehtiin.

Asplund tuli Hämeen Sanomiin aluetoimittajaksi 1960-luvun puolenvälin paikkeilla ja toimi tässä tehtävässä eläkkeelle pääsyynsä asti. Aluetoimittajan työn alkaessa Asplund muutti Lammille. Lammin kotiseutulehti painettiin Hämeen Sanomissa, ja Ulla Asplundia pyydettiin kokoamaan ja taittamaan sen aineisto. Kirjoittamista rakastavalle toimittajalle se oli mieleinen työ. Aplund oli perehtynyt myös lehden taittamiseen. Ulla Asplund kantoi Lammin kotiseutulehden toimituksellisen vastuun koko sen ajan, jonka hän kuului sen toimituskuntaan: vuosina 1967-1976 ja 1987-1996. Kotiseutulehti on nykyään Lammi-Seuran alaisuudessa.

Muu kirjallinen tuotanto

Ulla Asplundin toimittajantyö jatkui erilaisten julkaisujen parissa 1990-luvulla. Vuonna 1990 Suomen Sahtiseura ry kustansi teoksen Sahtikirja, jonka tekstin kirjoittamiseen Ulla Asplund osallistui. Monet kirjan kuvista ovat hänen valokuvaamiaan, piirrokset ovat Asplundin tyttären Annen tekemiä. Siinä kuvataan perinteisiä tapoja valmistaa sahtia niin Lammilla kuin muissakin suomalaisissa sahtipitäjissä. Jaakko Kolmonen keräsi perinnetiedot. Suomen Sahtiseura kustansi myös Sahti, kaskuja ja tarinoita - teoksen, jonka toimituksen ja taiton Ulla Asplund teki. Muut Asplundin toimittamat julkaisut ovat: Lammin Apteekin satavuotisjulkaisu Pillerinpyörittäjistä lääkintäneuvojiksi 1994; Lammin VPK:n 110 vuotta julkaisu Palotorvet soi 1994 sekä Kanta-Hämeen Lääkäriseuran 60-vuotisjulkaisu Katsotaan, sanoi lääkäri (1998).