Hyppää sisältöön

Tyko Hagman

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tyko Crispinus Hagman (1849–1914) oli päätoimittaja ja kirjailija. Hänen isänsä Nils Johan toimi nimismiehenä. Äiti oli nimeltään Sofia.

Ennen Hämeenlinnaan tuloaan Hagman työskenteli Uuden Suomettaren ulkomaanosaston sekä Karjalattaren toimittajana. Sitä ennen vuosina 1883–1884 hän oli toiminut sanomalehti Ilmarisen päätoimittajana Viipurissa ja Viipurin Sanomien päätoimittajana vuonna 1885.

Hämeenlinnassa hän jatkoi sanomalehtimiehen ja kirjailijan töitään. Hagman nimitettiin Gustaf Eurénin perustaman Hämäläisen päätoimittajaksi vuonna 1898. Hän vastasi toimituksesta aina lehden lakkauttamiseen 12. maaliskuuta 1901 saakka.

Hagmanin päätoimittajakaudella kaupungin kaksi kilpailevaa sanomalehteä ottivat kiivaastikin yhteen. Päätoimittaja antoi vastapuolelleen takaisin sanan sanasta, toisinaan enempikin. Hämeen Sanomissa oli väitetty Hagmanin antaneen väärän valan, mutta Hagman puolusti itseään oikeudessa ja Hämeen Sanomien A. V. Leinonen sai lopulta vain sakkoja.

Kirjailija Hagman oli tuottelias. Hän toimitti muiden muassa lehteä nimeltä Koulu-toveri sekä julkaisi ensimmäisiksi suomalaisiksi tieteiskirjoiksi kutsuttuja teoksia.

Tyko Hagmanin teos Kunnallis-historiallinen kertomus Hämeenlinnan kaupungista on luettavissa Hämeenlinnan Lydiassa. Sekä saman teoksen osat Tulipalo 1831Otto Reinhold Rehbinder ja Elämän-tavat on kuunneltavissa Hämeenlinnan Lydiassa.

Lisätietoja

www.digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/browse.html?action=directory&id=2599

www.hameensanomat.fi

Lähteet

Hämeenlinnalaisia 1639–1989. Hämeenlinna 350 vuotta. Hämeenlinnan kaupunki. 1989. ISBN 952-90045-2-4