Hyppää sisältöön

Torikadulla

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Torikadulla

Hämeenlinnan kaupungissa on Torikatu, mutta onko täällä Kaurialassa torikin? Olen asunut Torikadun varrella useita kymmeniä vuosia.
Torikadun puisto274.jpg

Lapsena asuin melkein Myllymäen kalliolla. Osoite oli Torikatu 9. Olihan sitä kallion jyrkkää reunaa jo siinä kotimme edessä tien toisella puolella. Kalliolla oli korkea puinen muuntajarakennus ja hyvä näköala keskikaupungille. Siitä kallion reunasta lähti kiemurainen mäki alas kohti kaupunkia. Talvella, kun oli hyvä kelkkakeli otimme me lapset maha- tai potkukelkan ja laskimme alas ensin sitä kiemuraista pikkumäkeä ja sitten Sikolätinmäkeä poikki Louhimokadun ja poikki Vuorikadun ja ohi Suomen Kasarmin rakennuksien ja niin olimme  Lahdensivuntiellä, ihan muutamassa minuutissa ja vauhti oli hurja. 

Samanlaisella kelkkakyydillä oli koulumatkakin lyhyt, vaan se oli eri suuntaan. Ensin alas Torikatua,  poikki Myllymäenkadun, sitten  Turuntien, sitten poikki aukean kentän ja matka jatkui  pitkin Peltokatua. Kentän kohdalla kadun toisella puolella oli isoja kivilohkareita. Tällä kohdalla oli kai jonkunlainen kivilouhimo oli kiviä ja kesällä vesikuoppia. Siitä ei voinut oikaista, oli jatkettava pitkin Peltokatua, mutta olimmehan jo melkein Seminaarin Harjoituskoulun pihalla.

Tämä aukea kenttä oli varmaankin se TORI. Muistan, että tällä kentällä oli vuonna 1935 suuri puinen hevosten juottokaukalo. Siinä kaukalon vieressä oli pitkät puiset puomit, joihin kai sitten sidottiin hevoset torilla olon ajaksi. Ehkä se oli hevosilla maalta tulleiden tuotteidensa myyjien ja ostajien hevosten parkkipaikka. Mitään muuta ei torille ollutkaan  jäänyt menneestä ajasta, kuin  juottokaukalo ja hevosten paalut. Kenttä oli puuton ja pensaaton aukea. Vuosia myöhemmin tällä aukealla kentällä oli käyttöä enemmän. Helluntailaiset pitivät siinä kokouksiaan ja telttaansa kesäpäivillään. Myös Tivoli kävi vierailemassa. Meillä lapsilla oli jännittävää käydä katsomassa nuorten tanssia Tivolin lavalla kovaäänisen soittaessa tanssimusiikkia.


Nyt tällä paikalla on hyvin hoidettu puisto. On puita ja pensaita, kauniita kukkaistutuksia ja lapsilla keinut ja hiekkalaatikot. Se on hieno asia. Olen yrittänyt hakea tietoa siitä entisestä torista, mutta en ole löytänyt. Kukahan kertoisi vanhan Kaurialan torin tarinaa?


Tammikuu 2012  Irma Alarto