Hyppää sisältöön

Sirpa Tabet

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kirjailija, ekonomi Sirpa Marja Tabet (s. 1943) on Riihimäellä syntynyt kirjailija, joka on julkaissut sekä rikosromaaneita että historiallisia romaaneja - ja näiden yhdistelmiä. Hänen kertomustensa juoni on usein melko mutkikkaasti sommiteltu.
Tabet'n esikoisromaani oli v. 1989 ilmestynyt historiallinen romaani Punainen metsä. Kirja oli samaan aikaan jännityskirja ja historiallinen romaani. Suurelle yleisölle tunnetuksi on tullut romaani Kissan vuosi (1995), jonka pohjalta on tehty Hannu Seikkulan ohjaama TV:n minisarja Kadonnut näky (1997). Yksi dekkareista Varjomies (2001) on käännetty saksaksi.

Tabet'n kirjojen päähenkilöt ovat yleensä naisia, mikä yhdistää häntä muihin suomalaisiin naisdekkarikirjailijoihin, sillä erotuksella että Tabet'n kirjojen päähenkilöt vaihtuvat kirjasta toiseen. Historiallisten rikosromaaniensa Punainen metsä, Tähkäyö ja Hämärän lapset kautta kirjailija kuvaa naisen asemaa eri aikoina.

Punainen metsä

Sirpa Tabet'n esikoisteos on jännittävä fantasiakertomus. Nuori nainen Anna joutuu henkilöautolla kolariin hieman ennen saapumistaan sukutaloonsa Wäärälään, jonne hän on menossa äitinsä häihin. Rysähdyksessä Anna siirtyy sata vuotta ajassa taaksepäin, samaan paikkaan missä on kolarihetkelläkin mutta eri aikaan.

Yllätyksekseen hän huomaa myös, että hänet tunnetaan seudulla, ja hän rakastuu mieheen, jonka sanotaan olevan hänen sulhasensa. Anna alkaa elää elämäänsä uusissa nahoissa, mutta elämä rinnakkaistodellisuudessa etenee myös samanaikaisesti. Toinen Anna makaa sairaalassa koomassa pitkän aikaa, ja häntä luullaan jo aivokuolleeksi kunnes Anna yllättäen herää henkiin. Moni asia on kuitenkin ehtinyt muuttua.

Kun hänen äitinsä, tämän uusi mies Eki sekä poikaystävä Jani tulevat sairaalaan tapaamaan Annaa, kaikki tuntuu aluksi olevan niin kuin ennenkin. Anna tuijottaa läheisiään vaitonaisena, ja kysyy sitten:

"Keitä te olette? Miksi te haastatte niin oudosti? Ja miksi teillä on niin kummalliset vaatteet?
Toimittakaa heti sana Wäärälään, että lähettävät hevosen. Minä tahdon mennä kotiin.
"

Teokset