Paavo Liski

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kannaksen Vuokselassa syntynyt Paavo Liski (1939 – 2005) oli suomalainen näyttelijä, teatteriohjaaja ja -johtaja sekä taiteilijaprofessori. Filosofian maisterin opintonsa hän suoritti Turun yliopistossa. Turussa hän myös aloitti v. 1963 teatteriuransa kaupunginteatterin näyttelijä-dramaturgina. V. 1968–1972 hän teki samoja töitä Kuopion Yhteisteatterissa. Oulun uuden kaupunginteatterin johtajaksi Paavo Liski nimitettiin v. 1972, ja muutaman vuoden kuluttua hän aloitti v. 1975 Helsingin kaupunginteatterin johtajana.

Free lanceriksi Liski jäi v. 1983; ja hän näytteli ja ohjasi eri puolilla Suomea sekä oli useissa TV- ja elokuvaproduktioissa mukana. Hän ohjasi myös Marin ja Petroskoin Kansallisessa teatterissa Venäjällä Kalevalaan pohjautuvia näytelmiä. Kesäisin Nurmijärvellä Liski ohjasi vuosikymmenien ajan Aleksis Kiven näytelmiä varsinkin Nummisuutareita.

Roolistaan Tuntemattoman sotilaan Antti Rokkana Liski sai Jussi-palkinnon v. 1985. Liski oli myös erittäin kysytty ja pidetty puhuja. Hän oli hyvin perehtynyt varsinkin Karjala-kysymykseen ja karjalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.