Hyppää sisältöön

Onnentemppeli

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Portaat Onnen temppelille

Aulangon puistometsän läpi kiemurtelevan autotien loppupuolelta löytyy Onnen temppeli. Todennäköisesti Aulangon alueen rakentamisen alkuvaiheissa 1800-luvun lopulla rakennettu pieni Onnen temppeli kohoaa tien vasemmalla puolella korkean kivikasan päällä hiukan Joutsenlammen jälkeen. Temppelin kohdalla on vain yksi parkkipaikka ja sen ohi tulee ajettua helposti. Pysähtyminen kuitenkin kannattaa. Temppelille johdattavat polut löytyvät tien varresta. Temppelin sijainti Aulangolla löytyy helposti havainnollisesta Hugon jalanjäljillä kartasta.

Tie Onneen

"Onneen ei kuljeta jokamiehen vaellettavia valtateitä, eikä matka sinne ole helppo,
vaan jokaisen on omia teitään vaivojansa säästämättä sinne pyrittävä."

Aulangolla sijaitsevan Onnen temppelin seinäkirjoitus, Hugo Standertskjöld

Täyteläisen punainen kiinalaisvaikutteinen temppeli on rakennettu tiilistä, ikkunoita reunustavat luonnonkivet ja sitä kattaa tumma paanukatto. Alun perin ikkunoita koristivat lasimaalaukset. Kivikasan toisella puolella temppelille vievät valkoiset puiset portaat. Onnen temppelin kummussa on tarinan mukaan kätkössä kultaraha, jonka löytäjälle eversti Hugo Standertskjöld oli luvannut luovuttaa koko Karlbergin kartanon alueen. Hugo Standertskjöld rakennutti Onnen temppelin osoituksena rakkaudestaan puolalaiselle ruhtinattarelle, joka ei kosintaan suostunut. Temppelin kerrotaan myös innoittaneen Eino Leinoa runoon Laulu Onnesta.

Laulu onnesta
Kell’ onni on, se onnen kätkeköön,
kell’ aarre on, se aarteen peittäköön,
ja olkoon onnellinen onnestaan
ja rikas riemustansa yksin vaan.
Ei onni kärsi katseit’ ihmisten.
Kell’ onni on, se käyköön korpehen
ja eläköhön hiljaa, hiljaa vaan
ja hiljaa iloitkohon onnestaan.
Eino Leino


Onnen temppeli kevät illassa


Kauniita syyskuvia Onnentemppelistä löytyy Anu Leinosen Ruutupaperilla -blogista. http://www.asuntomessut.fi/ru/blog/ruutupaperilla/onnentemppeli
Vanha A. Alopeuksen kirjakaupan kuva Onnen temppelistä löytyy Hämeenlinnan kirjaston Lyyti palvelusta. Portailla istuu silinterihattuinen mies. Aikaisemmin tie näyttää kulkeneen temppelin portaiden puolelta. Kuvassa temppelin ikkunoissa näyttää olevan lasi-ikkunat.

Hämeenlinnan postimerkkikerhon nuoriso-osasto on myynyt Onnen temppeli teemaisia postimerkkejä.

Onnen temppeli ja sen ympäristö on ajoittain jäänyt vähäiselle hoidolle. Aulangon alueen luonnonhoito suunnitelmassa (2011) tavoitteeksi on asetettu, että temppelin ympäristöä avarretaan ja puutarhamaisia piirteitä korostetaan.