Muistelua lääninvankilasta

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Muistoja lääninvankilan vangeista ja vartijoista

"Perheeni muutti Hämeenlinnaan Linnanniemelle vuonna 1934. Siitä lähtien olen asunutkin Linnanniemessä. Linnanniemi on aika lailla samanlainen kuin ennenkin. Tänä päivänä on jonkin verran tullut uutta, mutta paljon on myös vanhoja taloja. Aikaisemmin talojen omistajat olivat pääasiassa vanginvartijoita, koska suuri lääninvankila satoine vankeineen oli naapurissa ja vanginvartijoilla oli varma työsuhde. He rakensivat talojaan Linnanniemelle ja Puistomäkeen. Jonkin verran talojen omistajina oli myös armeijan kantahenkilökuntaa ja muuta väkeä, mutta ylivoimaisesti eniten vanginvartijoita.

Kaikki nykyisen Ojoisten siirtolan ympärillä olevat maat olivat viljelysmaita. Siellä viljeltiin viljaa, perunaa, lanttua, naurista, porkkanaa, kaikenlaisia maataloustuotteita, ja linnan vangit kävivät siellä hommissa.

Mieleeni on jäänyt linnalta aikaisin aamulla kahta rinnan kohti viljelyksiä lähteneet vankirivistöt puukengät jalassaan. He laahustivat kesäaikaan, pöly nousi ja kahina kuului. Vankeja saattoi olla parikin sataa heidän vaeltaessaan viljelysmaille. Outoa oli se, että vaikka se oli hieman synkeä kulkue, niin sen ympärillä olevat vartijat olivat lähes kaikki naapurien setiä tai tätejä. Monet kavereistanikin olivat vanginvartijoiden poikia."

Mies, s. 1932