Hyppää sisältöön

Markkulan sukuseura

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Markkulan sukuseura aiemmin Rengon Oinaalan Markkulan sukuseura, sen tarkoituksena on tutkia entisestä Rengon pitäjästä, sen Oinaalan kylästä lähtöisin olevaa Markkulan sukua. Sukuseura on perustettu 25.11.1990 Kansallisarkistossa.

Sukuseuran kotisivut osoitteessa www.markkulansuku.fi [linkki].


Suvun lähtökohdat

Suvun kantahenkilöinä pidetään Rengon Nevilan Mannilassa vuonna 1663 syntynyttä ja Oinaalan Markkulassa 1719 kuollutta Sipi Heikinpoikaa sekä hänen puolisoaan Elisabet Pekantytär Alastaloa, joka syntyi vuonna 1659 Janakkalan pitäjän Vanantaan kylässä.

Seuran toiminta

Yleinen toiminta

Seuran perinteiseen toimintaan kuuluvat vuosittaiset kokoukset talvikokoukset sekä kesäkuun alkuun liittyvät tapaamiset, jolloin kokoonnutaan tutustumaan eri paikkakuntiin, joissa suvun jäsenet ovat vaikuttaneet.

Tilaisuudet

Vuoden 2009 syyskuussa järjestettiin ensimmäinen seuran kunniajäsen Antti Ilolan muistoksi pidettävä Antti Ilola -seminaari. Ensimmäinen seminaari järjestettiin Rengossa, mutta tulevaisuudessa niitä järjestetään myös muilla paikkakunnilla kun käsiteltävä aihe niin vaatii.

Tilaisuuden avasi sukuseuran puheenjohtaja Ritva Markkula.

Seuraavaksi luennoi sukututkimuksesta Markkulan suvussa tutkija Rauli Tammela. Hän kertoi Rengon Muurilan Yli-Uotilan asukkaista 1700-luvulta alkaen. Seminaarin osanottajista kaksi henkilöä kertoivat muistavansa n. vuodelta 1943 vierailullaan Yli-Uotilassa tavanneensa talossa palkollisena olleen naishenkilön, jonka kertoivat olleen heitä kohtaan erityisen ystävällinen. Tammelan esityksessä mainittiin ko. henkilö, josta em. muistot lähtivät etenemään.

Lounaan jälkeen kertoi DI Sami Lehtonen DNA:n avulla tapahtuvasta tutkimuksesta, jolla pyritään selvittämään erään 1700-luvulla eläneen henkilön mahdollisesta yhteydestä Markkulan sukuun.  Tämä tutkimus tulee maksamaan sukuseuralle n. 800 euroa.

Pekka Peltotalon aiheena oli "mikä sukututkimuksessa minua erityisesti kiinnostaa". Hän kertoi, ettei ole varsinainen sukututkija, mutta on seurannut muutaman suvun tutkijoiden toimintaa. Hän totesi havainneensa pari vuotta sitten kuuluvansa vaimonsa ohella Markkulan sukuun.

Esityksiä seurasi n. puolen tunnin yleinen keskustelu päivän aiheesta. Seminaari todettiin onnistuneeksi sukuseuran tutkimustyötä ja muuta toimintaa valottaneeksi ja eteenpäin vieväksi.

Julkaisut

Markkulan viesti, jäsenlehti ISSN 1239-1123 (näytesivuja, ks. sukuseuran kotisivut)

Teokset:

  • Rengon Oinaalan Markkulan seitsemän sukupolvea, 1996
  • Janakkalan Haapaniemen Ylöstalo, 1997
  • Janakkalan Turengin Paturit, 2000
  • Kustaa Paturi-Maamies, 2001
  • Janakkalan Vähikkälän Hujala, 2007

Tietoja muualla