Hyppää sisältöön

Maria Vuorio

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Maria Vuorio on kirjailija, joka on syntynyt 30. joulukuuta 1954 Jokioisissa. Koulutukseltaan hän on humanististen tieteiden kandidaatti. Vuorio julkaisi ensimmäiset teoksensa nimellä Maria Mikkola vuonna 1979, ja teossarjaansa Köpi Käpälämäestä kirjailija on luonnehtinut omaksi Muumilaaksokseen. Sittemmin Vuorio on kokeillut eri kirjallisuudenlajeja saduista kertomuksiin, novelleihin ja romaaneihin sekä runoihin.

Teoksissaan Vuorio on outouttanut arkikokemusta ja tehnyt mahdolliseksi mahdottoman. Hän kirjoittaa herkistä, mielikuvituksekkaista lapsista ja nuorista, joille annetaan erityiset silmät nähdä asioita, joita muut eivät näe. Näille aikuisten rakentama arki näyttää oudolta vesistöltä, jossa täytyy osata luovia. Vaikeiksi piirteiksi ilmenevät vanhoillisuus ja kuri sen itsensä vuoksi. Romaaneissa tai kuvakirjoissa hahmoilla on usein sivustaseuraajan osa, mutta satuhahmot ovat iloisen ja luottavaisen toimeliaita.

Kirjailija leikittelee kielellä, joka on hänen omien sanojensa mukaan taikinaa, jota voi leipoa. Vuorion kirjat on usein sijoitettu kirjastossa lastenostastolle, mutta hänen taitonsa tavoittaa tunnelmia ja kuvata niitä herkkävireisellä kielellä vetoaa myös aikuislukijoihin.

Vuoriota on kiitetty eri kirjallisuuspalkinnoin pitkin kolmekymmenvuotista laadukasta tuotantoa. Hän on saanut sekä Topelius- että Finlandia Junior -palkinnon. Vuoriolle myönnettiin Arvid Lydecken -palkinto vuonna 2006 teoksesta Jäniksen housuissa, jonka on kuvittanut Mika Launis. Vuonna 2009 kirjailija sai Opetusministeriön jakaman Suomi-palkinnon. Sen perusteluissa mainitaan, että Vuoriolle on ominaista arkisen elämän epätavallinen havainnointi ja hänen tekstinsä tarjoavat älykkäitä näkökulmia tuiki tavallisiin asioihin.

Vuorio on työskennellyt kustannustoimittajana vuosina 1975–1982 ja tehnyt käännöksiä sekä kirjallisuusarvosteluja. Vapaana kirjailijana hän on työskennellyt vuodesta 1983. Tätä nykyä kirjailija asuu Helsingissä.

Tuotanto

Lähteet

www.kirjailijat.kirjastot.fi

www.tammi.fi

www.wikipedia.org

www.yle.fi