LinnaJazz

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

LinnaJazz on Hämeenlinnan soitannollisen kerhon päätapahtuma, joka järjestetään vuosittain heinäkuussa. Tapahtumaa tukee mm. Hämeenlinnan kaupunki sekä monet yritykset.

Tapahtuman perustaminen

Muusikoiden huolenaiheena 1990-luvulla oli keikkojen vähyys. Tuolloin Hämeenlinnan soitannollinen kerho päätti ruveta järjestämään Hämeenlinnaan omaa jazz-tapahtumaa, LinnaJazzeja. Ensimmäisen kerran LinnaJazz järjestettiin vuonna 1991.

LinnaJazzien kävijämäärä on kasvanut vuosien myötä. Ilmainen pääkonsertti on järjestetty Linnanpuistossa, jossa yleisö istuskelee nurmikolla piknikillä. Monipäiväisessä tapahtumassa konsertteja on myös muualla kaupungissa. Soitantoa on kuultu ravintola Hälläpyörässä, Sibelius-kodissa, torilla, laivaristeilyllä ja rantakasinolla. LinnaJazzin ohjelmisto on hyvin monipuolinen, musiikkia kuullaan traditionaalisesta dixielandista moderniin mainstreamiin, lisäksi kuulaan rockjazzia, big band -swingiä ja freejazz-virtauksia.

Vuosien varrelta

Vuonna 1995 Hämeenlinnan soitannollinen kerho juhli 50-vuotiasta taivaltaan täysin palkein. LinnaJazzia kuultiin yhteensä 12 tuntia ja mukana oli mm. kerhon perustajajäseniin kuuluva Kalevi Viitamäki.

Vuonna 2001 Linnan puisto oli täynnä kuuntelijoita, kun HSK Big Band aloitti sunnuntaina konsertin. Jukka Perko Hurmio- orkestereineen tarjoili tulkintojaan Olavi Virran tangoista. Veteraani Eero Koivistoinen, Oiling Boiling ja Senegal Drummers tunnettiin yleisön keskuudessa ennestään, samoin Brown Sugar Dixon, oikea Blues Mama, joka tulkitsi ikivihreitä klassikkoja. Järjestäjät olivat satsanneet tunnettuihin ja kansainvälisiin esiintyjiin.
Kuva: Hannu Lehtonen

Vuosi 2003 helteineen toi ennätykselliset 8000 henkilöä kuulemaan jazzia neljän päivän aikana. Pääkonsertissa oli tuolloin esiintyjänä Trio Töykeät, New Orleans Royal Players ja Wigwam. Puistokonsertissa esiintyi Andreas Öberg yhtyeineen. Vuonna 2004 LinnaJazz keräsi kaikkiaan 9000 vierasta. Yleisön suosikiksi nousi kotimainen a cappella –yhtye Club for Five. Vielä edellistä vuotta suurempi kävijämäärä saavutettiin vuonna 2005, kun kävijöitä oli 10 000. Vuonna 2005 Tauno Suojärvi, joka oli modernin bebop-jazzin uranuurtajia Suomessa, esiintyi Linnajazzin nostalgiakonsertissa. Soitannollinen kerho vietti juhlia 60-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Vuonna 2008 pääkonsertti pidettiin tavalliseen tapaan Linnanpuistossa. Pääesiintyjinä olivat Jaso Big band feat. Raimo Henriksson & Marle Mikkola, Marzi Nyman with Friends sekä Caipirinha Show feat.Sergio Bastos Brasiliasta. Kauko Viitamäki-palkinto jaettiin hämeenlinnalaiselle Elina Orkonevalle. Tapahtuma jakautui neljälle päivälle.

Vuonna 2009 vietettiin LinnaJazzeja 19. kertaa. Kaupungin johdon toivomuksesta järjestettiiin tilaisuuksia myös uusissa kaupunginosissa: Iittalassa, Tuuloksella ja Hauholla oli ennen varsinaista festivaalia konsertit "LinnaJazz ylpeänä esittää". Uutuutena järjestettiin Verkatehtaan Suisto-klulbilla kolme konserttia. Torin lavan ilmaiskonsertteja oli kolmena päivänä. Niissä oli esiintyjiä tuplasti verrattuna edelliseen vuoteen. Yleisömenestys konserteissa oli hyvä. Kaikki kolme jazz-risteilyä olivat loppuunmyydyt, kirkko oli täynnä kuulijoita lauantai-iltana, kun kuultiin Olli Ahvenlahden sävellyksiä Tommi Tabermanin runoihin. Myös sunnuntain pääkonsertissa oli ennätysyleisö, arviolta yli 5000 kuulijaa. Nuoria kuulijoita kiinnosti erityisesti yksitoistahenkinen Tuomo Prättä Ensemble. Kauko Viitamäki -palkinnon sai Mikko Myllyniemi.


Lähteitä

  • Mäenpää, Heidi: Jazzista nautittiin myös vesillä. Hämeen Sanomat 16.7.2007
  • Niinimäki, Pirjo-Liisa: Moderni jazz sykki 1940-luvun Hämeenlinnassa. Hämeen Sanomat 17.7.2005
  • Riikonen, Marika: LinnaJazz oli tosi rock. Hämeen Sanomat 14.7.2003
  • Riikonen, Marika: Linnajazz soi ennätysmäärälle yleisöä. Hämeen Sanomat 19.7.2004
  • Sarjanto, Ari-Pekka: Napakymppi. Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset 1.8.2001
  • Sarjas, Ritva: Hämeenlinnan Soitannollinen Kerho juhlii ja odottaa nuoria joukkoon. Hämeen Sanomat 22.7.1995
  • Toivonen, Anna-Stiina: Linnajazzissa herkutteli koko perhe. Hämeen Sanomat 18.7.2005
  • http://www.linnajazz.fi/