Hyppää sisältöön

Lammin työväentalo

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Työväentalon historiaa

Lammin työväenyhdistys perustettiin vuonna 1905. Alkuperäisjäsenet olivat lähinnä käsityöläisiä, ja vasta myöhemmin mukaan liittyi muita väestönosia. Yhdistyksellä oli oma kirjastokin, jota hoiti rahastonhoitaja Oskari Suo
Kuva: Linnaseutu ry
minen. Lammin työväenyhdistys liittyi jäseneksi Sosiaalidemokraattiseen työväenpuolueeseen. Oman kokoontumispaikan puutteessa työväenyhdistys alkoi pian kerätä arpajaisilla varoja työväentalon rakentamiseen. Varoja kerättiin myös iltamia pitämällä, näytelmiä esittämällä ja pukutanssiaisia järjestämällä. Taloa varten vuokrattiin tontti maanviljelijä Rikhard Huovilalta vuonna 1908, ja rakentaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Työväentalon rakentamiseen suhtauduttiin myönteisesti, ja maanviljelijät lahjoittivat rakennusmateriaalia. Enok Sund toimi rakennusmestarina. Työväentalo valmistui vuonna 1911.

Lammin kirkon vaurioiduttua tulipalossa vuonna 1918 työväentalo toimi runsaan kahden vuoden ajan Lammin seurakunnan kirkkona, olihan talo muutenkin suljettu vuoden 1918 sodan jälkimainingeissa. Työväenyhdistys anoi omaisuutensa takavarikon purkamista vuonna 1919, harkitsi jopa työväentalon myymistä. Seurakunta maksoi talosta vuokraa sekä maan vuokran, palovakuutuksen ja korjasi talon. Vuonna 1919 työväenyhdistys sai talosta kamarin ja keittiön kokoontumisiaan varten ja vuonna 1920 yhdistys sai itse päättää talon vuokraamisesta. Työväentaloa vuokrattiin seuroille, mutta ei suojeluskunnalle eikä kommunisteille.

Talvi- ja jatkosodan aikana talon erikoinen käyttö jatkui: vuonna 1941 taloon majoitettiin siirtoväkeä ja vuonna 1943 juutalaispakolaisia.

Työväentalo tänään

Hiljattain peruskorjatun työväentalon omistaa Lammin Sosiaalidemokraatit ry. Talo soveltuu sekä kesällä että talvella perhejuhlien, myyjäisten, kirpputorien, näyttelyiden, myynti- ja huutokauppatilaisuuksien pitopaikaksi. Samoin erilaisten järjestöjen juhlien sekä koulutus- ja kurssitilaisuuksien järjestämiseen taloa voi käyttää. Työväentalo sijaitsee vajaan 300 metrin päässä Lammin erittäin kauniista, keskiaikaisesta kivikirkosta.


Osoite: Lamminraitti 11, 16900 Lammi

Tilat ja varustus:
Avaraan, valoisaan ja kauniiseen saliin mahtuu 180 henkilöä
Keittiössä sähköliesi, mikro, 2-levyinen kahvinkeitin ja astioita
WC-tiloihin käynti kahviosta
Näyttämön korvaa pienehkö esiintymislava
Talon takana oleva sisäänkäynti on varustettu invaluiskalla

Lisätiedot ja varaukset:
Veli Kukkonen p. 045 138 4592, Lea Lehtonen p. 040 041 6328


Lähteet

Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen