Hyppää sisältöön

Kuvia Lammilta

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Nämä kuvat ovat osa Aikakone Eenokkia. Eenokin kautta pääset nauttimaan kymmenistä kuvapareista, jotka esittelevät Hämeenlinnaa ennen ja nyt. Kuvaparien historialliset kuvat ovat Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon kuva-arkistosta. Kuvatiedot on koonnut ja värikuvat ottanut FM Tiina Kaila vuoden 2009 aikana.

Lammin raitti (Hämeentie)

Lammin raittia 1910-luvulla. Kauppias Peltolehdon talon torni jää kuvassa piiloon kuusenoksien taakse. Takana oikealla vaaleassa rakennuksesa oli Lammin apteekki noin 50 vuotta.

Lammi hmltie p 1910-l rv.jpg Lammi hameenlinnantie p 1920-l.jpg

1920-30-luvulla. Ensimmäisenä vasemmalla Ruoppila Veikko Ruoppilan kotitalo. Tornillisen talon rakensi kauppias Peltolehto 1800-luvun lopulla. Torni toimi kuistin tapaan kahvinjuontipaikkana. Kunta osti talon 1950-luvulla ja torni purettiin. Talo on ollut mm. kirjaston ja kansalaisopiston tiloina.


1930- luku. Vasemmalla Ruoppilan rakennuksia. Oikealla Mikkolan tilan päärakennus.

Lammi hmltie p 1930-l.jpg Lammi hmltie-p 1940-l.jpg

1940-luvun alkupuoli. Osuuskaupan kahvila-ravintola ja matkahuolto oli Peltolehdon talossa vuodesta 1934 aina 50-luvun alkuun. Peltolehdon jälkeen näkyvässä vaaleassa Soimanpohjan talossa toimi vuosikymmeniä posti.

Lammi keskusta hml-tie p.jpg

Lammin raittia 2009

Lammin raitti (Hämeentien ja Mommilantien risteys)

Lammin raitti 1910. Ennen osuuskauppaa keskellä olevassa talossa oli Lepän kauppa. Oikealla Taivalsaaren kauppa. Vasemmalla Huovilan tilan päärakennus.
Lammi hmltie8 1910-l.jpg Lammi osuuskauppa 1922 rv.jpg
Lammin Osuuskauppaa laajennettiin v.1922, jolloin valmistui kuvan vasemmassa laidassa näkyvä vaaleampi osa.


Raittia 1930-luvun alkupuolella.
Lammi 1930-l alku.jpg Lammi markkinat 1934.jpg
Lammin pellavamarkkinat 1934. Markkinapäivinä Lammin raitille, Säästöpankin rakentamattomalle tontille, monille pihoille ja keskustan alueille nousi kauppiaitten kojuja 1920- ja 30-luvuilla. Tivolit ja surmanajajat viihdyttivät yleisöä. 1930-luvun loppupuolella markkinat siirtyivät silloisen suojeluskuntatalon, nyk. Turvan talon tontille.


Pellavatehtaan makasiinilla oli syysmarkkinoilla tehtaan edustajia ostamassa pellavia. Jonotus alkoi jo edellisenä iltana ja kilometrien pituinen jono kasvoi pitkin yötä. Ostajat punnitsivat jokaisen kuorman ja määrittelivät hinnan pellavien laadun mukaan.
Pellavakuormia.jpg Lammi osuuskaupan risteysx.jpg
Oikeassa reunassa edelleen kauppias Peltolehdon talo (jonka torni on purettu). Matalampi rakennus on viimeinen jäljellä oleva Ruoppilan tilan rakennus.

Lammin kirkko

Lammin kirkko 1905.

Lammi kirkko 1905.jpg Lammi kirkko1918.jpg

Saksalaiset olivat vallanneet punaisten kellotapulissa olevan asevaraston 1918. Perääntyessään he sytyttivät tapulin tuleen, jolloin koko kirkko ja suuri osa kirkonkylää paloi. – "Puurakenteinen kellotapuli syttyi, ammukset räjähtelivät, tapuli paloi kuin soihtu ja kekäleet sinkoilivat ympäriinsä. Palo levisi tervattuun paanukattoon, joka romahti sisään ja kirkko paloi sisältäkin kokonaan."


Kirkonkylästä paossa olleet ovat kertoneet, että tulipalo loimotti mahtavana kilometrien päähän. Räjähtelyistä ja räiskähtelyistä sai kuvan, että kirkonkylässä taistellaan, joten asukkaat eivät uskaltaneet tulla sammutustöihin. Kylään palaajia odotti ankea näky: puoliksi palanut kirkonkylä, raunioitunut kirkko ja irrallaan kulkevat kotieläimet. Kirkko otettiin korjattuna käyttöön jo vuonna 1920. Kuva vuodelta 1920. Jaakko Rautavirran kokoelmat.

Lammi kirkko 1920-l.jpg Lammi kirkko2 2009.jpg
Kirkkopiha 2009


Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen