Hyppää sisältöön

Koronavirustauti

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Hallitus asetti 16.3.2020 Suomen historialliseen poikkeustilaan koronavirustaudin takia, joka oli muuttunut maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tuolloin ei vielä kukaan ollut kuollut tautiin.

Reilua viikkoa myöhemmin tautiin oli menehtynyt kolme henkilöä, joista yksi keskiviikkona 25.3.2020 Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa. Samaan aikaan Kanta-Hämeessä oli todettu 20 tartuntaa ja kaksi oli hoidettavana sairaalassa, mutta ei teho-osastolla.

31.3. mennessä tartunta on todettu 27:lla henkilöllä ja kaikissa tapauksissa tartuntaketjuja ei ole enää pystytty jäljittämään.

Kanta-Hämeen ensimmäinen tartunta todettiin 5.3., kun Pohjois-Italiasta palanneen perheen tytöllä oli koronavirustauti, josta hän toipui. Helmikuun lopulla joukko hämeenlinnalaisia mm. Tavastian opettajia oli jäänyt 14 vuorokaudeksi karanteeniin Teneriffalle.

Tätä kirjoitettaessa 31.3.2020 kuolleiden määrä Suomessa on noussut 17:ään ja eilen hallitus päätti jatkaa poikkeustilaa ainakin 13.5.2020 asti. Hallituksen muistiossa 31.3.2020 todettiin, että koronaa on löytynyt kaikkiaan viidestä Kanta-Hämeen kunnasta, ei vain kaupungeista.

Maaliskuu (18.3.2021)

Koronaepidemia sen kun jatkuu 18.3. saavutttiin Kanta-Hämeessä uusi päiväkohtainen tartuntaennätys, joka oli 41 tartuntaa päivässä. Kaikkiaan tartunnan on saanut 1334 ihmistä. 13 kantahämäläistä on kuollut COVID-19 -tautiin, mikä on yhtä paljon kuin vuosi sitten koko maassa! Karanteenissa on juuri tällä hetkellä 950 asukasta.

Samaan aikaan kuitenkin rokotukset etenevät, ja 18.3. mennessä 13.2% väestöstä oli rokotettu. Parhaillaan rokotetaan iäkkäimpiä yli 70 -vuotiaita ja niitä joilla on voimakkaasti taudille altistava sairaus. Tehohoidossa ei ole onneksi kuin yksi potilas ja kolme muuta on sairaalassa hoidettavana.

Tartuntojen kokonaismäärä Kanta-Hämeessä

Tartunnat   määrä
Hämeenlinna   607
Riihimäki   265
Janakkala   93
Loppi   63
Hattula   58
Hausjärvi   56
Forssa   50
Tammela   24
Jokioinen   19
Ypäjä   9

Maaliskuu (21.3.2021)

Koronatilanne on kuluneen kolmen päivän aikana edelleen pahentunut. Tartuntojenmäärä 100 000 asukasta kohden (14 vrk:n) aikana on huipussaan Hämeenlinnassa eli 204. Koko Kanta-Hämeessäkin luku on noin 200.

Tartuntojen kokonaismäärä Kanta-Hämeessä

Tartunnat   määrä
Hämeenlinna   644
Riihimäki   267
Janakkala   98
Loppi   64
Hattula   58
Hausjärvi   56
Forssa   65
Tammela   28
Jokioinen   19
Ypäjä   9


Tilanne on parissa päivässä pahentunut juuri Hämeenlinnassa mutta myös Forssassa ja Janakkalassa. Oiretutkan perusteella Hämeenlinna, Janakkala ja Riihimäki ovat olleet korona-aikana tautisimpia paikkoja, joissa ihmiset ovat epäilleet saaneensa tartunnan.

Erityisesti 16.3. alkaneisiin yo-kirjoituksiin liittyvät tartunnat puhuttavat. Lukulomalla abit juhlivat ja yli 10 oppilasta sairastui COVID19 -tautiin. Osa joutui karanteeniin, joista puolestaan osa pääsi saatuaan negatiivisen koronatestin kirjoituksiin. Kirjoitusten aikana on kuitenkin jo neljällä (4) abilla todettu koronatartunta.


Huom!

Ajankohtaista koronaviruksesta. Hämeenlinnan kaupunki 31.3.2020 https://www.hameenlinna.fi/sosiaali-ja-terveys/terveyspalvelut/ajankohtaista-koronaviruksesta/

Kotkavirta, Johannes. Ministeriön muistio paljastaa: virus leviää myös pikku­kunnissa – katso maa­kuntasi tarkemmat korona­tiedot. Ilta-Sanomat 31.3.2020 https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006459644.html

Huhtikuu (1.4.- 15.4.)

2.4. mennessä tilanne Kanta-Hämeessä ei ole merkittävästi muuttunut. Huhtikuun alussa on tullut 6 uutta tartuntatapausta. Kaksi on hoidettavana sairaalassa, toinen teho-osastolla. Parantuneita on kymmenen. Kaikkiaan tartuntoja on ollut 33 tähän mennessä. Iltapäivällä THL kertoi uhrimäärän Suomessa nousseen 17:stä 19:ään.

Tilanne on ollut Suomessa viime päivät varsin vakaa, vaikka tartuntoja on tullut koko ajan enemmän. Päivän aikana on tullut 20. koronakuolema, ja samalla kerrottiin, että menehtyneiden ikä vaihtelee 56 - 102 vuoden välillä.

Perjantai päivän (3.4.) aikana tuli huolestuttavia tietoja siitä, miten Mehiläisen, Attendon ja Esperin hoivakodeissa oli ollut koronatartuntoja. Näitä hoivakoteja on mm. Hämeenlinnassa. Myöhemmin illalla Ylä-Savossa kerrottiin kolmen iäkkään ihmisen kuolleen koronatartuntaan. Seuraavana päivänä lauantaina menehtyneiden määrä nousi 25:een. Kanta-Hämeen tilanne oli silti lähes muuttumaton, 37 tapausta yhteensä. Myös 5.4. sunnuntaina tällä kertaa espoolaisessa hoitokodissa kuoli 3 iäkästä asukasta.

Alkuviikosta uusia tartuntoja on tullut maltillisesti eli 6 uutta tapausta Kanta-Hämeessä. Vain yksi on kuollut tällä alueella. Yksi merkittävä muutos on, etteivät isät ym. pääse enää 8.4. lähtien Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysyksikköön. Toinen se, että niin kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas kuin Hämeenlinnan kaupunginteatteri lomauttaa väkensä samoin lomautuksia on luvassa teollisuudessa SSAB:lla ja Koneella. Muualla Suomessa tilanne 7.4. paheni dramaattisesti, kun useassa hoivakodissa eri puolilla Suomea iäkkäitä asukkaita menehtyi koronaan. Tartunnan saaneiden määrä on myös kasvanut alkuviikosta mm. siksi, että testauksia on lisätty. 8.4. tartunnan saaneita Kanta-Hämeessä oli 48, joista 5 on sairaalassa, 3 tehohoidossa.

9.4. Kanta-Hämeen keskussairaalaan avattiin toinen 10-paikkainen teho-osasto mahdollista ruuhkaa varten. Tällä hetkellä tartunnan on saanut yli 50 ihmistä. Pääsiäisen aikana (12.4.) tilanne Kanta-Hämeessä ei ole paljon muuttunut. Koko Suomen kuolleiden määrä on noussut 56:een, täällä on yksi menehtynyt. Viikon päästä Uudeltamaalta Kanta-Hämeeseen pääsee taas vapaasti kulkemaan , mikä saattaa tietää muutosta koko maan tilanteessa.

Tilanne (14.4.) on ollut viikon verran varsin vakaa, sillä tartunnan saaneita on Kanta-Hämeessä vain 58, kun koko maassa määrä on reippaasti yli 3 000 ihmistä ja kuolleiden määrä on noussut 64:een. 15.4. mm. pitkään tehohoidossa olleita on menehtynyt. Uhrien määrä maassa on noussut 72:ään. Virustartunnan jälkeinen keuhkokuume on se, joka vie ihmisiä mennessään, ei niinkään korona.

Huhtikuu (16.4- 30.4.)

Eilisestä (15.4.) lähtien on Uudeltamaalta taas päässyt vapaasti liikkumaan Kanta-Hämeeseen, ja viikon sisällä selviää, miten muutos vaikuttaa koronatilanteeseen. Tällä hetkellä Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla on yksi henkilö ja menehtyineitä on edelleen sama määrä. Tartunnansaaneiden määrä on sen sijaan ylittänyt uuden kymmenluvun ja on 61 kantahämäläistä. Paljonko on paljon? Tänään 16.4. menehtyi COVID-19 -virukseen 3 henkilöä. Samaan aikaan tilanteen nähtiin tilastollisesti parantuneen. Asiantuntijat eivät yleisesti kuitenkaan ole kovin optimistisiä. Rokote puuttuu ja Kiinassa ja Etelä-Koreassa kerran tartunnan saaneet ovat sairastuneet uudelleen.

Parissa päivässä kuva Suomen tilanteesta on taas hieman muuttunut, sen sijaan Kanta-Hämeen tilanne on kutakuinkin sama. 19.4. teho-osastolla ei ollut enää ketään. Sen sijaan Uudellammaalla ja Kemi-Tornion alueella tilanne on pahentunut. Kuolleita on kuitenkin kansainvälisesti katsottuna vähän eli 90, mutta tietoon on tullut, että luvusta puuttuu kymmeniä hoivakodeissa kuolleita eri puolilta Suomea. Todellinen luku lienee siis lähellä 120:aa tai vielä enemmän.

Nyt puhutaan jo koronapakotteiden lieventämisestä. Ensimmäisenä listalla ovat koulut ja oppilaitokset eli niitä tullaan lähiaikoina avaamaan. Kanta-Hämeen tilanne on ennallaan. Tartunnansaaneita on (21.4.) yhteensä 68 ja kymmeniä on kotiutettu. Ongelmana vain on ns. laumasuojan ja rokotteen puuttuminen. Tilanne saattaa koska tahansa heiketä nopeasti ja yllättävästi.

Koronatilastot on ilmeisesti vihdoin saatu ajantasaisiksi, ja Suomessa on tällä hetkellä (23.4.) 171 tautiin menehtynyttä. Eli luku on huomattavasti suurempi kuin viikko sitten, jolloin oltiin noin 90:ssä. Kanta-Hämeessä ei ole edelleenkään tapahtunut mitään muutosta.

Epidemian eteneminen on Suomessa hidastunut (28.4.). Tartuntojen määrä Kanta-Hämeessä on edelleen alhaisella tasolla, tartunnan on saanut 84 henkilöä. Koko Suomessa on liki 200 kuollutta. Suurin muutos alueella on ollut se, että keskussairaalan 5 työntekijää on saanut COVID-19 -viruksen. Tilanne on sikäli pahaenteinen, että epidemian ns. toinen aalto luultavasti iskee ensi syksynä tehokkaiden hidastamistoimien ansiosta.

Vapun lähestyessä 29.4. koronaan menehtyneiden määrä on noussut 206:een. Samalla hallitus ilmoitti koulujen avaamisesta toukokuun puolivälissä alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Päätös on linjassa muiden Pohjoismaiden sekä Ranskan ja Saksan linjausten kanssa. Espanjassa ja Italiassa koulut pysyvät kiinni.

Oiretutka

3.4. julkistettiin ensimmäistä kertaa Helsingin Sanomien ja Futurice Oy:n Oiretutkan tuloksia. Kansalaiset ovat saaneet ilmoittaa verkkopalveluun omista tartuntaepäilyistään ja oireistaan. Kanta-Hämeen alueella Janakkala ja Forssa näyttäisivät olevan hieman muita alueita tautisempia.

9.4. oiretutka näytti, että Kanta-Hämeen tilanne oli ihmisten ilmoituksen mukaan hieman muuttunut. Forssassa ei enää niin köhitty eikä kuumeiltu. Sen sijaan Ypäjä ja Janakkala poikkesivat toiseen suuntaan muusta alueesta. Riihimäellä ja Hämeenlinnassa kuumeiltiin.

12.4. Ypäjällä ja Janakkalassa on edelleen eniten koronaepäilyitä (0,39 - 0,47 %) Kanta-Hämeessä. Hausjärvi, Loppi, Riihimäki sekä Hämeenlinna ovat tuntumassa (0,30 %).

19.4. kansalaisten itsearvioimien tartuntojen määrä on vähentynyt, mikä on ristiriidassa todellisen kehityksen kannalta, mikä on tietysti aika mielenkiintoista.

23.4. oiretutka osoittaa toistamiseen tilanteen heikkenemisen merkkejä. Pienessä Ypäjän pitäjässä peräti 0,64 %:llä on koronaoireita, mikä on Kanta-Hämeen kärkeä. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi (0,38-0,44 %) sekä Janakkala ja Hämeenlinna (0,38 - 0,46 %) ovat kaukana perässä.

Tämä artikkeli kaipaa lisää tekstiä ja tarkentamista. Auta laajentamaan artikkelia.


Linkkejä

Kanta-Hämeessä siirrytty uuteen vaiheeseen, kaikkia koronan tartuntaketjua ei voida enää jäljittää. Hämeen Sanomat 31.3.2020 ([1])

Koronaviruspandemia Suomessa. Wikipedia ([2])

Malinen, Markku & Tolonen, Anni. Kolme vanhusta kuollut hoivakodissa Ylä-Savossa, tartuntoja myös muissa hoivakodeissa. Yle Uutiset 3.4.2020 ([3])

Niinistö, Meeri ym. Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä: todettuja tartuntoja nyt 33, yli kymmenen potilasta on jo toipunut taudista. Päivitämme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot koronan aiheuttamasta epidemiasta, jotka vaikuttavat arkeen alueella. Yle Uutiset Häme 2.4.2020 ([4])

Lauri Nuoska. Yli 100 000 suomalaisen oiredata julki: Täällä päin sairastetaan juuri nyt – katso oman kuntasi tilanne. Kuinka moni Suomessa sairastaa juuri nyt? Missä päin asuvat ihmiset uskovat saaneensa koronatartunnan? Ilta-Sanomat 3.4.2020 ([5])

Peltoniemi, Juho. Keski-ikäinen henkilö menehtyi keskiviikkona COVID-19 -tautiin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, myös pääkaupunkiseudulla menehtynyt. Hämeen Sanomat 25.3.2020 ([6])

Pesonen, Mikko. Suomessa todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa – Forssan seudulla sairastunut opettaja altisti tietämättään oppilaita. THL kertoi seitsemästä uudesta koronavirustartunnasta. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi lisäksi iltapäivällä kolmesta tartunnasta. Yle UUtiset 9.3.2020 ([7])

Rautavuori, Lauri. Koronavirukseen varauduttu Kanta-Hämeen keskussairaalassa: yksittäisiä potilaita voidaan eristää Sairaanhoitopiiri ohjeistaa tartuntaa epäilevää soittamaan kuntansa perusterveydenhuoltoon. Yle Uutiset 25.2.2020 ([8])

Salonen, Viki. Kanta-Hämeessä nyt yhteensä 33 koronatapausta – Jo yli kymmenen parantunut, osa kotiutettu sairaalasta. Hämeen Sanomat 2.4.2020 ([9])

Siltanen, Mari ym. Suomessa vahvistunut viisi uutta koronavirustapausta – kolme tartunnoista pääkaupunkiseudulla, muut Pirkanmaalla ja Hämeenlinnassa. Kaikki tartunnan saaneet ovat hyväkuntoisia ja eristyksessä kodeissaan. Yle Uutiset 5.3.2020 ([10])

Tuominen, Anni. Hämeenlinnalaisia on koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla – Karanteenin pituus 14 vuorokautta. Hämeen Sanomat 25.2.2020 ([11])