Hyppää sisältöön

Kokkilan kylä

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Kokkilan kylä


Kokkila

Kokkilan kylä sijaitsee Hämeenlinnassa, vajaa 10 km Hauhon kirkonkylältä kaakkoon. Kokkila rajoittuu pohjoisessa Sotjalan kylään, etelässä Eteläisiin, ja lännessä Tuittulaan. Jos kylästä ajetaan itään päin, Poutun kankaan yli, tullaan pian Tuulokseen.

Kokkilan läpi kulki jo keskiajalla yksi sen ajan valtaväylistä, Vaasa – Viipuri tie. Tämän historiallisesti merkittävän uran tunnusmerkiksi kokkilalaiset pystyttivät vuonna 2002 upean virstanpylvään. Nykyisin Kokkilan liikenneyhteydet ovat vieläkin paremmat. Kylän pohjoisreunaa viistää Tampereelle ja Lahteen menevä 12-tie, etelässä kulkee Hämeenlinnan ja Lahden välinen valtatie 10.


Kokkilalaiset

Kokkilassa asuu ja kylää pitää kotinaan runsaat 130 kokkilalaista. Vakinaisten asukkaiden lisäksi kokkilalaiset mieluusti laskevat kyläläisiksi myös lukuisat kesäasukkaat. Hankalan-Kokkilan-Juntulan kylien alueella yhteensä noin 160 savua, joista vajaat 60 lämpiää myös talviaikaan.

Maa- ja metsätalous, sekä siihen liittyvät sivuelinkeinot muodostavat Kokkilan talouden rungon. Kylällä on kymmenkunta varsinaista maatilaa; karjaakin on vielä kolmella tilalla. Tämän lisäksi on kymmeniä maataloustuotantoa sivutoimisesti harjoittavia taloja.

Muita Kokkilan yrityksiä kuvataan omalla sivullaan http://www.ojalas.fi/kokkila/yritykset.html

Kylän ulkopuolelta elantonsa saavat kulkevat kirkolle tai naapurikuntiin töihin. Hyvät liikenneyhteydet mahdollistavat töissäkäymisen jopa pääkaupunkiseudulla asti. Tietoliikenneyhteyksien nopean kehittymisen myötä myös etätyö on viime vuosina yleistynyt.

Kokkilan koulu siirtyi kirkonkylälle syksyllä 2007. Vaikka siirron ei uskota vaikuttavan oppimistuloksiin lasten koulumatkaa se kyllä lisää. Aikanaan koulu toimi kylällä myös monien yhteisten tilaisuuksien järjestämispaikkana. Kyläyhdistyksen kokoukset, puurojuhla, ja monet muut tilaisuudet pidettiin koululla. Viikottainen jumppakerho auttoi kymmeniä kyläläisiä pysymään vetreinä. Kokkilalaiset toimivatkin nyt aktiivisesti löytääkseen korvaavan paikan tilaisuuksien järjestämiseksi.


Kota

Kota.jpg
Kumpuileva metsämaasto lukuisine polkuineen, useat pienet järvet ja lammet sekä kylän läpi kulkeva, kunnan ylläpitämä hiihtoreitti tarjoavat kokkilalaisille mainiot ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet. Ulkoilumahdollisuuksien parantamiseksi kokkilalaiset rakensivat vuonna 2002 entisten kylämylläreiden tontille, nyt kyläläisten yhteisesti omistamalle maalle, ja iloisesti solisevan puron äärelle jykevän hirsikodan, joka palvelee patikoijia ja hiihtäjiä vuoden ympäri. Kodassa pysähtyy vuosittain satoja ihmisiä; eväitä syömään ja makkaroita paistamaan. Kota toimii myös kyläläisten monien yhteisten aktiviteettien pitopaikkana ja oivallisena levähdyspisteenä kirkonkylän ja Eteläisten välillä hiihtäville kuntoilijoille.

Akkijärven rannalla sijaitsee Lasten Kesä ry:n omistama lomakeskus Akkimaa, jossa sadat lapset vuosittain viettävät osan kesälomastaan.


base64_decode("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")


Lisätietoja

Lue lisää Kokkilasta kylän omalta kotisivulta http://www.ojalas.fi/kokkila/

Tämän ominaisuuden tyyppi on virheellinen