Kirjoilla Linnassa

Kohteesta Häme-Wiki
Share/Save/Bookmark
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Kirjoilla Linnassa –kulttuuritapahtumaa on järjestetty vuodesta 2006 alkaen Hämeenlinnassa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Hämeen taidetoimikunta, Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen kesäyliopisto. Tilaisuus, johon on vapaa pääsy, on yksipäiväinen ja ajoittuu toukokuun alkuun.

Vuoden 2009 jälkeen ei ole järjestetty Kirjoilla Linnassa -tapahtumaa. Sen on korvannut uusi nelipäiväinen kirjallisuustapahtuma Kirjan aika, jota vietettiin ensimmäisen kerran 19.-22.8.2010 Verkatehtaalla.

Menneiltä vuosilta

2009

Tapahtuman teemana oli lasten- ja nuortenkirjallisuus. Paneelikeskustelussa "Vaikeat aiheet lastenkirjallisuudessa" olivat mukana kirjailijat Hannu Mäkelä ja Tapani Bagge, tutkija Sirke Happonen, tutkija, luokanopettaja Mirja Kokko ja kustannusjohtaja Pirkko Mikkola. Toimittaja Marika Riikonen kertoi nuortenkirjallisuuden arvioinnista.

2008

Vuoden 2008 tapahtuman teemana oli Suhteita. Keskustelua käytiin kirjailijan, kriitikon ja kustantajan suhteista, kirjojen muuntumisesta näytelmiksi ja elokuviksi sekä taiteilijapariskuntien yhteiselämästä ja taiteen tekemisestä. Silja Sillanpää kertoi suhteestaan isoisoisäänsä, nobelkirjailija F.E. Sillanpäähän. Kirjallisuustapahtumassa olivat puhumassa ja keskustelemassa toimituspäällikkö Timo Ernamo, kirjallisuudentutkija, kriitikko Mervi Kantokorpi, näyttelijä Mikko Kouki, filosofian tohtori Panu Rajala sekä kirjailijat Sinikka Nopola, Silja Sillanpää, Juha-Pekka Koskinen, Anja Snellman, Niina Repo ja Taija Tuominen.

2007

Vuoden 2007 tapahtuman teemana oli Pro Papa – poikia ja miehiä. Päivän aikana käytiin keskustelua mies- ja poikakirjoista ja mieskuvasta mm. historian, urheilun ja poikakirjojen näkökulmasta. Rinnakkaistapahtumana oli kirjamarkkinat, joiden ohjelmaan kuului myös antikvaaristen kirjojen huutokauppa. Tapahtumat sijoittuivat kongressi- ja kulttuurikeskus Verkatehtaan Kulttuuritukkuun. Pulleri-hallissa käytiin kirjallinen jalkapallo-ottelu, jossa vastakkain olivat kirjailijoiden joukkue FC Kynä ja hämeenlinnalainen PK Larin-Kyöstit.

Kirjoilla Linnassa -kirjallisuustapahtumassa olivat puhumassa ja keskustelemassa kansanedustaja Erkki Tuomioja, professori Leena Kirstinä, toimituspäällikkö Tapio Lahtinen, filosofi Johannes Ojansuu, professori, kirjailija Jaakko Hämeen-Anttila sekä kirjailijat Tapani Bagge, Marja-Leena Tiainen, Kalle Veirto, Jari Järvelä, Markku Karpio, Tuomas Kyrö, Mika Wickström ja Taija Tuominen.

2006

Vuonna 2006 järjestetyssä Kirjoilla linnassa –kirjallisuustapahtumassa oli teemana Pre Mama – isoäidistä tyttäreen. Keskustelua käytiin naiskirjallisuudesta ja kirjoittamisesta mm. historian, sukupolvien ja tyttökirjojen näkökulmasta. Paikalla oli näyttävä joukko naiskirjailja-teemaan perehtyneitä kirjailijoita. Tilaisuudessa mm. Kaari Utrio kertoi, millaista oli kirjoittaa tarinoita naisista ja naisille modernismin ja stalinismin varjossa. Paneelikeskustelussa pohdittiin sukupuolen merkityksestä kirjoittamisessa.. Avauspuheen piti OPM:n ylijohtaja Riitta Kaivosoja. Tilaisuudessa julkistettiin myös uusin Optimisti-lehti ja esiteltiin kartta hämeenlinnalaiseen kirjallisuushistoriaan.


Lähteet